Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette blir ikke forbudt i Norge

Religiøse hodeplagg som dekker ansiktet blir ikke forbudt i Norge. Det har regjeringen og Sylvi Listhaug bestemt.

Hodeplagg som nikab dekker ansiktet til dem som bruker det. Noen studenter og elever har brukt hodeplagget på skolen. Kommunene skal fortsatt få bestemme om dette skal være lov.

Dermed blir slike plagg ikke forbudt i Norge. Det har regjeringen og Sylvi Listahug avgjort. Listhaug er innvandringsminister.

Listhaug skriver at nikab og burka er et lite problem på skolen og andre steder. Slik svarer hun på spørsmål fra Jan Bøhler i Arbeiderpartiet (Ap), skriver avisa Dagen. I et brev til Bøhler forklarer hun at for eksempel Oslo kommune har forbudt hodeplagget. Og at kommuner eller skoler kan gjøre det når det skaper utfordringer.

Fremskrittspartiet (Frp) har lenge ønsket et forbud mot slike plagg i skolen.

Jan Bøhler i Ap mener dette er en viktig sak.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på høyskoler som eies av staten. Her bør samfunnet ta et felles ansvar. Sette grenser og bygge holdninger. Ikke flytte problemet over på de lokale, sier Bøhler til avisa VG.

Høyskolen i Østfold og Høgskolen i Oslo har for eksempel hatt forbud mot slike plagg siden 2015. Men da i situasjoner der det er undervisning. Det er også forbudt på skoler i Akershus.