Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er de nye reglene for å stoppe smitten

– Vi har varslet om at det kunne bli behov for strenge regler for hele landet. Nå er det behov for det, sier Bent Høie.

Bent Høie er helseminister. Han sier at de må gjøre tiltak for å hindre at smitten øker mer.

– Det er stabilt mange nye smittede. Men situasjonen er ustabil. Det er mer smitte flere steder i landet. Det fører til press på sykehus og sporingen av smittede. Vi har varslet om at det kunne bli behov for strenge regler for hele landet. Nå er det behov for det, sier han. 

Du kan lese de nye rådene og reglene nederst i saken.

Høie sier de har ventet for å se om lokale tiltak skulle virke. Det har også vært rådet fra Helsedirektoratet og Folkehelse-instituttet. De mener også at det er behov for tiltak i hele Norge nå.

– Vi ser at det muterte viruset kommer til nye steder. Det kommer til steder det ikke har vært smitte før. Den er farligere. Noen få smittede blir fort veldig mange, sier Høie.

De nye reglene skal gjelde fra natt til torsdag. Høie minner om at de nye rådene og reglene er i tillegg til det som allerede gjelder. Og det viktigste er å ha få kontakter.

– Det viktigste denne påsken er at vi reiser så lite som mulig og møter så få som mulig. Du må holde deg hjemme hvis du ikke er frisk. Test deg ved den minste mistanke. Hold deg hjemme hvis du er i karantene eller venter på svar. Dra hjem fra hytta hvis du blir syk, sier han.

Bjørn Guldvog er helsedirektør. Han sier de har ventet med de strenge reglene. Det er fordi de hadde et håp om at lokale tiltak skulle være nok. Men nå er det behov for strenge tiltak i hele Norge.

– Flere laboratorier sier de er på grensa for hvor mange tester de kan analysere. Flere kommuner sier det er vansker med å spore smitte. Vi har sett at det blir mer smitte i ferier. Det gjør at vi vil ha strenge regler i påsken. Håpet er at det vil gi en mindre økning, sier han. Det er noe av årsaken til at de nå har endret syn på saken.

Vi får stadig melding om nye utbrudd i hele landet. Siden denne varianten smitter lettere, er det behov for strengere tiltak. Folk reiser mer i påska, og det gjør oss bekymra, sier Line Vold. Hun er avdelings-direktør i Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier de håper at de nye reglene kan føre til mindre smitte etter påske.

Det har vært varslet at det skulle komme en plan om hvordan Norge skulle åpne igjen. Det er umulig nå, sier Høie. Det er for mye smitte.

Dette er de nye anbefalingene:

 • Grensa på én meter blir nå til to meter. Du må nå ha minst to meters avstand til folk du har hatt minst én meter avstand til fram til nå.
 • Du bør ha maks to gjester på besøk.
 • Du bør unngå både å overnatte hos andre eller ha noen på overnatting hvis du er fra et område med mye smitte. Folk som bor alene, barn og unge under 20 år kan ha overnattings-besøk av én til to faste venner.
 • Du bør ha få kontakter. Det bør være de samme over lengre tid. Du bør begrense sosial kontakt mest mulig.
 • Du bør bruke munnbind på steder der det er vanskelig å ha to meter avstand til andre.
 • Folk bør bare handle på kjøpesentre og varehus i kommunen der de bor.
 • Unødvendige reiser bør bli utsatt. Det er unntak for reiser til og fra jobb når hjemmekontor er umulig. Det er unntak for reiser hjem til familien for studenter dersom de mangler familie der de studerer. Det er også unntak for reiser til hytta hvis du reiser med folk du bor sammen med. 
 • Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler. Det skulle starte fra og med 6. april. Dette blir endret til å være fra og med 25. mars. Det skal vare fram til 12. april.

Dette er de nye reglene:

 • Det blir forbud mot å servere alkohol. Det gjelder i hele landet.
 • Det blir forbudt med organiserte aktiviteter for voksne som driver med idrett og fritid inne. Det er unntak for profesjonelle utøvere.
 • Trenings-sentre blir stengt. Men de kan være åpne for folk som bor i kommunen. De kan også være åpne for rehabilitering, egentrening og behandling.
 • Svømmehaller blir stengt. Men de kan ha åpent for blant annet barn på svømmetrening. De kan også ha åpent for folk som trenger basseng til rehabilitering.
 • Fornøyelses-parker blir stengt. Det blir også bingohaller og lignende tilbud som driver med slik underholdning.
 • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra. Det skal skje alle steder der det er praktisk mulig.
 • Folk som har vært på unødvendig reise til andre land må være på karantene-hotell. Der må de være hele tiden de skal være i karantene. De kan ikke lenger ta en test på dag tre, og slippe ut hvis den er negativ.
 • Alle planlagte arrangementer bør bli avlyst. Noe kan gjøres hvis det er umulig å utsette. Da gjelder disse reglene.
  • - Det kan være 20 deltakere innendørs, hvis de har faste plasser å sitte på.
  • - Det kan være 50 deltakere hvis det er et innendørs idrettsarrangement for unge under 20 år. De må også være fra klubber som er fra samme kommune.
  • Det kan være 50 deltakere på arrangementer ute.
  • Det er lov med 50 deltakere i begravelser og bisettelser. De må da ha faste plasser å sitte på.