Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er de nye, strenge tiltakene i Oslo

Korona-smitten øker, spesielt i Oslo. Svært strenge regler skal bremse smitten igjen. Butikker og serverings-steder er blant det som må stenge.

Stadig flere blir smittet med korona-viruset. De nyte variantene gjør at viruset sprer seg raskere enn før. Derfor strammer Oslo kommune inn reglene.

Klokken 18 holdt Oslo kommune en presse-konferanse. Da fortalte de hva de nye tiltakene er. Det gjorde Raymond Johansen. Han leder byrådet i Oslo.

 – Det nærmer seg nå ettårsdagen før første nedstengingen av Oslo. Tida er historisk. Ingen har betalt en høyere pris enn Oslofolk. Jeg kommer til å be om mye mer av dere. Det er mye. Og dte er inngripende, sa Johansen.

Han fortalte at 1075 var blitt smittet i Oslo den siste uka. Økningen skjer til tross for strenge tiltak. De har vart i nesten fire måneder. I tillegg kommer de nasjonale tiltakene.

De nye tiltakene gjelder til og med mandag 15. mars:

* Alle serverings-steder må stenge, med unntak for take-away.

* Alle butikker må stenge, med unntak av dagligvare og butikk.

* Galleri og kunststeder må også stenge.

* Organiserte fritidsaktiviteter for voksne over 20 år ute frarådes.

* Utendørs arrangementer forbys.

* Det bir rødt nivå i videregående skole og voksenopplæring fra tirsdag. Elever i vidergående skal ikke på skolen mandag. Tirsdag blir det digital undervisning. Fra og med onsdag skal alle videregående skoler drives med en blanding med fysisk oppmøte og digital undervisning. Det røde nivået skjer fra onsdag.

* Barneskole og ungdomsskole fortsetter på gult nivå.

* Kommunen vil masse-teste elever fra 8. mars. Alle lærere skal også testes.

* For å få kontroll på byggeplasser, blir det egne ordning. Forsettelig eller grov uaktsom brudd på smittvernloven på byggeplasser, kan straffes med inntil 6 måneder fengesl.

* Kommunen anbefaler ingen besøk hjemme, bortsett for folk som bor alene. Og for barn i samme kohort.

– Vi betaler en høy pris. Det er ingen tvil om at veldig mange sliter voldsomt som følge av nedstengingen, sier Johansen.

Han ramset opp hvilke følger dette får for folk. Og har fått allerede.

Johansen sa at smitteøkningen kan forklares, sier Johgansen. Han sier at det endrede korona-viruset har hatt mye å si. FHI har analysert korona-prøver i Oslo. Mellom 50 og 70 prosent er den britiske varianten. Det var den samme som stengte ned Nordre Follo.

Byrådet har en strategi for å få folk til å teste seg mer. Det gjorde mange før vinterferien. Dette vil fortsette. Testingen gjør at smittetallene øker.

– Når vi avdekker mer, kan vi spore mer. Da kan vi også sette folk i karantene, sier Johansen.

Byrådslederen sier at datatrafikk viser at folk flytter seg mer enn før.

Folk er mer på kontoret. Flere tar kollektiv-trafikk. Flere er på kafé.

– Flere treff gir bedre kår for å smitte videre. Med en mer smittsom variant, går det fortere enn før, sier Johansen.

Han sier at Oslo har hatt landets strengeste tiltak i mer enn hundre dager. Slik klarte de å slå ned viruset. Men tiltakene må være i forhold til situasjonen.

 

Oslo har levd med svært strenge tiltak mot korona lenge. De har virket bra. Byen har klart å holde smitten nede. Men nå er det noe som skjer.

Det er registrert 138 som er smittet med korona i Oslo siste døgn. Det er 16 færre enn snittet den siste uken. Samtdiig er det nesten dobbelt så mange  smittede som sist lørdag. I alt 20.022 i Oslo er registrert smittet siden mars i fjor.

I Oslo er trolig mellom 50 og 70 prosent av de smittede, smittet med den britiske varianten av viruset. Det viser beregninger fra Folkehelse-instituttet (FHI).

FHI anbefalte at de videregående skolene får rødt nivå igjen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Emneord

norge