Norge

– Velgere føler seg ikke hjemme i Venstre lenger

Flere i Venstre vil bytte ut leder Trine Skei Grande. Politikken er blitt usynlig. Nå flykter også velgerne.

Venstres leder smilte fra talerstolen på partiets landsmøte i helga. Trine Skei Grande har klart å samle medlemmene igjen.

– Jeg håper dette var en god start for lokalpolitikere som skal ut og drive valgkamp, sier Grande til nyhetsbyrået NTB.

Men flere i Venstre har antydet at de vil bytte henne ut som leder. Menings-målinger viser at Venstre har mistet mye støtte fra velgerne. Bare 2, 2 prosent ville stemt på partiet om det var valg i dag. Det viser en måling gjort for kanalen TV 2.

Knut Heidar er professor i politikk ved Universitetet i Oslo. Han tror Venstre sliter fordi de er med i regjeringen.

– Venstre har alltid vært et parti i sentrum. De har samarbeidet med partier på både høyre og venstre side i politikken. Venstre valgte å bli med i en regjering med Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre og Fremskrittspartiet (Frp). Flere velgere føler seg ikke lenger hjemme i partiet, sier Heidar til Klar Tale.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt regnes som partiet til venstre. Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) er mer på høyresiden.

I tillegg tror Heidar at velgerne er frustrerte. Venstre sa at de aldri ville regjere med Frp. Det gjorde de likevel. Konflikter rundt personer i partiet har gjort det verre, sier Heidar. Han mener det handler om regjerings-slitasje.

– Det handler om at partiene må være samlet rundt politikken regjeringen er enig om. Partiene får ikke fram sakene sine like godt som ellers, sier han.

For Venstre er det ikke sikkert at sakene har betydd like mye, ifølge professoren.

– De fikk med en rekke av sine saker om miljø og klima i regjeringens nye plan. Men seierne deres ble lite synlige for velgerne. Der kom KrF mye bedre ut. De hadde sin abort-sak, forklarer han.

I september er det kommunevalg i Norge. Da kan problemene i Venstre få følger.

– Stemningen i Venstre lokalt er ikke særlig høy. De får en utfordring der. Men det vil alltid variere fra sted til sted. Slik det er nå, ser det ikke så bra ut for partiet, mener Heidar.

Blant annet er det blitt færre medlemmer i Venstre lokalt.

Heidar sier at også Frp har mindre støtte fra velgerne enn før.

– Men situasjonen kan endre seg fort. En ny typisk Frp-sak det skrives om, kan snu velgere rett før lokalvalget, sier han.

Han mener Høyre har lykkes godt med å ikke være så tydelige. Professoren er mer spent på hva som skjer med KrF.

– KrF ble med i regjeringen sammen med Frp. Mange KrF-velgere er misfornøyde med det. Hvilke partier skal de støtte isteden? Velgere som synes miljøsaken er viktig, kan velge et annet miljøparti enn Venstre. Det kan ikke KrF-velgerne. De er opptatt av religion.

Professoren tror det kan gjøre at flere dropper å stemme ved kommunevalget.

– Mye komme an på hvilke saker som engasjerer noen måneder før, sier han.

Det er to og et halvt år til neste stortingsvalg. Heidar tør ikke si om det kan bli bytte av regjering da.

– Det avhenger av hvordan partiene klarer å vise seg fram. Det er også viktig hvordan økonomien i Norge blir framover. Og om partiene utenfor regjeringen får vist seg fram, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå