Norge
Bilde 1 av 2

Dette har de gjort siden de trakk tilbake appen Smittestopp

Det vil ta tid å få en løsning for smittesporing på mobilen i Norge. FHI sier det kan drøye til nærmere jul.

Appen Smittestopp skulle hjelpe til med å spore smitte med korona. Men den ble stoppet. Årsaken var at Datatilsynet mente den var for dårlig på flere ting. De mente blant annet at den brøt med regler for personvern.

Mot slutten var det bare 14 prosent av nordmenn over 16 år som brukte appen. Det var også få smittede i Norge i juni og juli. Derfor mente Datatilsynet at det Folkehelse-instituttet (FHI) ikke kunne bevise at den virket så godt som den måtte. Derfor ble appen stoppet.

Planen var at det skulle være midlertidig. Alle data som var samlet inn ble slettet. Men appen skulle komme tilbake for å bidra til å få kontroll på korona.

Nå er det mer smitte i Norge igjen. Det er strengere tiltak i noen områder. Det blir jobbet hardt for å spore smitte, og hindre at den sprer seg. Men det vil ta tid før Smittestopp kan bidra igjen.

Gun Peggy Knudsen er assisterende direktør i FHI. Hun sier de har hatt flere møter med Datatilsynet de siste månedene. De har også hatt møter med andre land som har en app som blir brukt til å spore smitte.

– Vi har snakket mye med Danmark om hvordan det går der. Det er også gjort tester av to litt endrede utgaver av appen, sier hun til Klar Tale.

Knudsen sier de fortsatt jobber med å finne ut hva som bør bli endret i appen. Deretter skal de komme med en rapport. Hun tror det vil ta minst to måneder før folk kan begynne å bruke appen igjen. Det har tidligere blitt sagt at den bør være klar før jul.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Gun Peggy Knudsen fra Folkehelse-instituttet.

Årsaken til at det tar tid, er at det kan bli store endringer. Det var firmaet Simula som laget den første appen. Men nå kan det bli en annen løsning. De to store teknologi-selskapene Google og Apple har laget et samarbeid. De vil også lage et system for å spore smitte. Hvis FHI velger en løsning fra dem, så må mye av appen bli endret helt.

Knudsen sier det har vært vanskelig å få oversikt over hva de tror vil virke slik de ønsker. Det har også vært lite erfaring fra andre land de har kunnet bruke.

 Det er mange land som nå har en app. Men de har ikke hatt den ute så lenge. Og det er vanskelig å måte hvordan mange av appene virker etter at de er tatt i bruk, sier Knudsen.

Regjeringen har sagt at appen vil bli viktig igjen. Det sa også statsminister Erna Solberg etter at appen ble trukket tilbake. Da var det lite smitte, og mindre behov.

– Men den er viktig for behov i framtiden, hvis det blir mer smitte igjen. Da kan det være viktige områder hvor den kan virke, sa hun i juli. Helseminister Bent Høie var enig. Han sa at det er viktig at appen blir i orden. Det bør den være før et utbrudd går fra å være lokalt til å gjelde hele landet.

Før appen skal være klar, må det blir gjort en jobb med å overbevise folk. De må følge seg trygge på at appen er «god nok» denne gangen.

– Vi må nå bruke litt mer tid for å tenke nøye gjennom hvordan appen skal virke. Vi skal ha tett dialog med Datatilsynet. Vi skal sikre svært god og klar informasjon om hva som blir nytt.

Det har blitt brukt 30 millioner på å lage appen så langt, ifølge flere medier.

Siste utgave

På forsiden nå