Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette kan også skje i Norge

I Sverige brenner flere og flere asylmottak. Slike branner kan også skje i Norge, frykter Politiets sikkerhetstjeneste.

Over 20 asylmottak er brent opp i Sverige i år. I mange av brannene har noen tent på asylmottakene, ifølge svensk politi. Klar Tale skrev om brannene i Sverige i forrige ukes papiravis.

Noen i Norge har hyllet brenningen. Det skjer i grupper på nettsamfunnet Facebook der folk er imot innvandrere, ifølge kanalen TV 2.

Det er mulig at vi kan få lignende hendelser i Norge, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det gjelder også i andre land i Europa. PST forklarer at det er mer aktivitet på nettsider der høyreekstreme vanker enn tidligere.

– Det har kommmet fram hatretorikk og støtte og oppfordring til å skade asylsøkeres oppholdssted. Det står det i trusselvurderingen PST kom med denne uka.

Tor Bach er redaktør for nettstedet Vepsen. Han har overvåket høyreekstreme nettsider i flere år. Han sier det hver dag legges ut meldinger om å skyte asylsøkere og brenne ned asylmottak.

– Det er bare et tidsspørsmål før asylsøkere i Norge blir angrepet, advarer han.

Det er dette PST nå frykter.

– I andre europeiske land har det vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere. Det kan knyttes til høyreekstreme. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupper, skriver PST.

PST har tidligere også sagt at det notsatte miljøet også kan bli større på grunn av flyktningkrisen. Da kan det bli motreaksjoner og sammestøt med vold.

Natt til søndag kom noen seg inn i et tidligere aldershjem i Hegra i Stjørdal kommune. Hjemmet skulle brukes som mottak for enslige asylsøkere som er barn.

Men noen ødela. Sprinkler-anlegget var tappet for vann og vasker i kjelleren var tettet. Dermed ble det oversvømmelse. Samtidig var brannvarslere fjernet, skriver Adresseavisen. Politiet vet ikke hvem som står bak.

– Vi er interessert i tips om noen har sett aktivitet i området tidligere på kvelden, sier operasjonsleder Monica Ravlo.til avisa. Hun jobber i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ordfører Ivar Vigdenes tror ødeleggelsene har sammenheng med at hjemmet skulle bli asylmottak.

– Folk kan mene hva de vil om den tilstrømmingen vi nå opplever av asylsøkere og flyktninger. Men det er liten tvil om at de som kommer, har det verre enn oss. Jeg synes det er veldig synd hvis det første 40-50 krigsherjede ungdommer skal høre, er at noen prøvde å ødelegge. Og den boligen skulle gi dem ly og trygghet, sier Vigdenes til VG.

Han ber også folk som er kritiske til innvandrere isteden si ifra på en ordentlig måte.