Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette må du vite hvis du skal kjøpe bolig

Før kunne hus og leiligheter selges som det var. Kjøperne hadde størst ansvar for å finne feil. Slik blir det ikke lenger.

Det står ofte i teksten til annonser for bolig: Boligen selges «som den er». Det blir ikke lenger mulig å selge hus og leilighet slik. Lovene for kjøp og salg av bolig endres. Dermed vil den som selger få mer ansvar for feil og mangler.

I dag er det den som kjøper boligen som har mest ansvar. Den må finne feil og mangler ved boligen som er skjult. Det gjelder så lenge boligen ikke er mye dårligere enn det kjøperen kunne vente, skriver avisa Aftenposten.

Boligen må ikke være perfekt. Det kan ikke den som kjøper forvente, står det i loven. Feil må koste mer enn 10.000 kroner å forbedre. Først da kan kjøperen kreve penger av selgeren-

Tor Mikkel Wara er justisminister. Han sier målet er å få mindre krangling år folk selger eller kjøper hus eller leiligheter. Det skal også gjøre det tryggere og enklere å kjøpe eller selge bolig.

– Det skal være lov å selge dårlige boliger. Men da må du fortelle hva som er dårlig, sier Wara til Aftenposten.

I dag blir det ofte krangel om hvor stor en bolig er. Oppgir selger feil størrelse på boligen inne, kan det nå regnes som en mangel. Det har kjøper rett til å klage på.

Morten A. Meyer i Huseiernes Landsforbund er positiv til endringene.

– Vi er glade for at dette endelig blir gjort noe med. Å kjøpe en bolig er det dyreste vi gjør i livet, sier Meyer i en pressemelding.