Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette mener de om fredsprisen

– Brilljant valg, sier fredsforsker. – En viktig pris, sier flere politikere. Det er noen av reaksjonene på årets Nobels fredspris.

– Tunisia er den eneste overlevende blomsten fra den arabiske våren som fortsatt blomstrer, sier direktør Dan Smith til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i det svenske instituttet SIPRI. De forsker på fred.

Fredag ble det kjent at fire organisasjoner i Tunisia får fredsprisen. De kalles den tunisiske dialog-kvartetten.

Smith sier samtidig at det ikke er sikkert at samarbeidet overlever. Han sier at kvartetten derfor fortjener den internasjonale hederen som prisen betyr.

– Vi har alle sett hvordan det er gått ellers med den arabiske våren. Kaos i Libya, undertrykkelse i Egypt og en brutal borgerkrig i Syria. Derfor er prisen en støtte til videre demokratisering i Tunisia, sier han.

Det er en hyllest til den arabiske våren der den har lyktes, mener Kristian Berg Harpviken. Han er direktør for fredsforsknings-instituttet PRIO.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup tror Nobelkomiteen vil skynde på prosessen med demokrati i Midtøsten,

– Dette er en pris til den arabiske våren, eller det som er igjen av den. Det har vært en periode med stor ustabilitet. Men Tunisia er det landet som er minst rammet. Dette gir vel et slags håp, sier Sverdrup til NTB.

For første gang ble ikke regjeringen varslet om prisen på forhånd. Derfor tar det lengre tid før de kan mene noe om den.

Vi er veldig positive til prisen, sier Trond Helleland. Han er Høyres parlamentariske leder.

– Vi har sett mange diktaturer falle, men vi har sett få demokratier reise seg. Det nærmeste vi kommer nå, tror jeg er Tunisia. Derfor er dette en viktig pris, sier Helleland til NTB.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre synes årets fredspristildeling er spennende og viktig.

– Den tar tak i den arabiske våren fra en vinkel av håp, sier han.

LES MER HER: Dialog-kvartett får fredsprisen

LES OGSÅ: