Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette møter deg på flyplassen

Har du vært på ferie i et land der folk er syke med ebola? Fra mandag forteller store skilt på flyplassen eller på toget hva du må gjøre om du blir syk.

Over 5.000 mennesker er døde av ebola-virus. Viruset spres i flere land i Vest-Afrika. Folk reiser også fra Vest-Afrika til Norge. Norske myndigheter vil gi disse informasjon om ebola. Fra mandag kommer det opp plakater på flyplasser, på tog, på båter og busser i Norge.  Der vil reisende fra Vest-Afrika få informasjon. På plakatene står det hva folk skal gjøre dersom de begynner å føle seg syke. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

«Har du vært i Guinea, Sierra Leone eller Liberia ? Blir du syk i løpet av de neste 21 dagene etter reisen ? Ring 113 for å få hjelp.» Dette er hovedbudskapet fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Det er ikke veldig mange som reiser til og fra disse landene og til Norge. Men de kan også komme i transitt fra andre land. Så vi vet ikke hvem disse reisende er, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Informasjonsplakatene  har også informasjon om de vanligste symptomene på ebola.

LES MER HER:Dette er ebola

– Vi har ikke ebola i Norge. Målet med å gi mer informasjon er å hindre at vi får det, sier Guldvog.

Han sier kampanjen også er egnet til å gi folk i Norge informasjon om hvilke rutiner som gjelder dersom det skulle være aktuelt. Det er også laget en enkel nettside. På www.fhi.no kan alle også lese mer om ebola-viruset.

Ebola-viruset sprer seg stadig. Verdens helse-organisajon ber land over hele verden om å sende helsepersonell til Vest-Afrika. Slik kan de stanse spredningen av viruset.

LES MER HER :Ebola sprer seg

En norsk helsearbeider ble syk av viruset i Sierra Leone. Hun ble behandlet i Norge og ble frisk.
LES MER HER:Ber Norge hjelpe Vest-Afrika