Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette sa Anders Behring Breivik til politiet

Avisa VG skriver om hva terror-siktede Anders Behring Breivik har fortalt politiet. Han planla å drepe tre norske politikere på Utøya.

Terror-siktede Anders Behring Breivik har sittet i avhør med politiet i mer enn 130 timer. Det er siden han ble arrestert 22. juli på Utøya. Da hadde han drept 77 mennesker i terrorangrep på Utøya og kontorene til regjeringen i Oslo.

LES MER HER: Må svare for hvert enkelt drap

Nettavisa Vg.no har fått tak i referat fra politiet. Det er fra avhørene med Breivik. I følge VG hadde Breivik planer om å drepe tre personer på Utøya. Det var utenriksminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Brundtland reiste fra øya noen timer før Breivik kom og begynte å skyte. Gahr Støre besøkte Utøya dagen før. Breivik kaller disse politikerne for «Kategori A-forrædere».

Han har fortalt politiet at han også planla å ta livet av Eskil Pedersen. Han er leder for Arbeiderpartiets ungdoms-organisasjon (AUF). Pedersen flyktet fra øya da Breivik begynte å skyte der.

LES MER HER: Tilbake til Utøya

Breivik har også fortalt politiet at han hadde laget en tale. Den skulle han lese opp før han drepte politikerne. Han kaller det for en dom. Han hadde også tenkt å filme drapene med mobiltelefon, men det gikk han bort fra. Det ville ta for lang tid å laste opp videoene på Internett fra Utøya.

 – Under henrettelsen skulle jeg stå ved siden av dem og lese opp dommen, har Breivik forklart i politiavhør.

Det har vært stor interesse for å få vite mer om hvem Anders Behring Breivik egentlig er. På mandag ble Breivik fengslet i varetekt for 12 nye uker. Nesten 500 mennesker hadde møtt opp for å se på hva som skjedde i retten.

LES MER HER: Breivik i retten

Mange journalister var med under fengslings-møtet i Oslo Tingrett. I tillegg var det fire ekstra rettslokaler med TV-overføring. Der kunne journalister og vanlig publikum følge med på hva Breivik, advokatene og dommeren sa. 

Det var ikke lov å fotografere eller gjøre opptak fra fengslings-møtet i noen av rommene.