Dette skal flest ha til julemiddag i år

Er det ribbe eller pinnekjøtt som er favoritten? MatPrat har spurt folket. 

JULEMAT: Tradisjoner står sterkt når nordmenn lager julemat.
Publisert

Når julemiddagen skal på bordet, er vi glade i å følge tradisjonen. Det viser en undersøkelse fra MatPrat. 

De har spurt nordmenn hva de skal spise på julaften i år. Halvparten av oss skal spise ribbe, mens 37 prosent skal ha pinnekjøtt. 6 prosent svarte kalkun. 

Tallene viser at vi stort sett spiser det samme hvert år. 

– Det er enkelt og greit fordi vi er glade i julemat og tradisjonene rundt julematen. Det sier Gunnar Thoen til nyhetsbyrået NTB. Han er sosiolog og analyseansvarlig hos MatPrat. 

Nordmenn er egentlig blitt mer moderne når det gjelder mat, sier Thoen. 

– Vi prøven nye ting, men den tradisjonelle julematen består, sier han. 

Thoen trekker fram flere grunner til at vi spiser den samme julematen hvert år. Én årsak er at vi liker julematen som den er, selv om vi også liker nye smaker. 

– Og så handler nok valget mye om at julaften kun er én gang i året. Da vil vi nødig forandre mye der, sier han. 

I tillegg er ribbe og pinnekjøtt retter som de fleste liker, sier Thoen. 

– De er ganske enkle å tilberede, særlig hvis du har gjort det før, og greit å lage til mange personer på én gang. 

Riskrem til dessert

MatPrat har også spurt om hva folk skal spise til dessert. Fire av ti svarer at de skal ha riskrem. To av ti skal ha multekrem. Én av ti skal ha karamellpudding. Yngre personer vil helst ha is. 

Multekrem er mest populært blant de over 60 år. Riskrem er populært blant flere aldersgrupper. 

Hva med Grandiosa? 

Halvparten spiste ribbe på julaften i 2020 også. 35 prosent hadde pinnekjøtt den gangen. Omtrent like mange spiste kalkun da som nå. Likheten fra år til år går igjen over hele landet. 

 – Hva med myten om at mange spiser Grandiosa på julaften? 

– Ja, den kan vi nok ta livet av, sier Thoen. 

Det kan være at noen går for Grandiosa, men det er svært få som svarer dette, sier han. 

– Vi tenkte kanskje at noen spiste pizza tidligere på dagen, men det var det heller ikke mye av, sier Thoen.

Under 1 prosent svarer altså at de spiser pizza på julaften. Det er omtrent like mange som spiste lutefisk, torsk eller and på julaften i fjor. 

Kalkun på nyttårsaften

MatPrat har også spurt folk om menyen på nyttårsaften. 

– Der er det jo kalkunen som råder. 38 prosent spiste det i fjor, sier Thoen.

Og de fleste velger trolig kalkun i år også. 

Samtidig svarer en del at de ikke husker hva de spiste forrige nyttårsaften. 15 prosent har glemt dette. 

– Vi kan tøyse med at mange kanskje var mer opptatt av selve nyttårsfesten. Men det henger nok også sammen med at nyttårsmiddagen er litt mindre tradisjonell enn julaften, sier Thoen.