Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette skjer 22. juli

I dag (onsdag) er det fire år siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Norge skal minnes de 77 drepte menneskene.

Årets minnemarkering starter med ett minutts stillhet. Det skjer uten for Høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo klokka 9.30.

I dag (onsdag) er det nøyaktig fire år siden Ander Behring Breivik drepte 77 mennesker. Først med en bombe i Regjeringskvartalet. Så reiste han til partiet AUF sin sommerleir på Utøya i Buskerud. Han hadde på seg politiuniform. Han drepte 69 mennesker der. De fleste var ungdommer.

Statsminister Erna Solberg holder en tale. Så legger hun ned en krans. Så skal John Hestnes ønske folk velkommen. Han er leder for støttegruppa etter terroren i Regjeringskvartalet.

Så skal AUF-leder Mani Hussaini snakke. Det skal også parlamentspresidenten i Europarådet, Anne Brasseur.

Det blir offisiell åpning av 22. juli-senteret. Det ligger i Høyblokka. Flere har kritisert senteret. Breiviks bombebil og utstyret han brukte under terroren vises fram. Ikke alle mener det er greit. Blant andre advokat John Christian Elden har kritisert utstillinga. Folk frykter Breivik får den oppmerksomheten han var ute etter.

Klokka 12 er det minnegudstjeneste i Oslo domkirke. Fredstanker, framtid og håp er tema. Her kommer statsministeren og kronprinsesse Mette Marit. Det gjør også andre kjente folk fra det offentlige Norge.

Så reiser folk til Utøya. Der er det reist et minnested. Det er en ring der navnene til de drepte er skrevet inn. Statsministeren er med her.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal også delta på begge markeringer. Han var statsminister da terrorangrepene skjedde i 2011.

SE BILDER FRA NYE UTØYA: Her er nye Utøya

LES MER HER: De vil ta Utøya tilbake

LES MER HER: Til Utøya for første gang