Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette skulle alle hete i fjor

Emma og William var de mest populære navnene i 2016.

Vi vil helst ha korte navn med doble vokaler når vi gir barna våre navn. Enda bedre er det om noen konsonanter er med, sier navneforsker Ivar Utne til Bergensavisen. Det gjelder begge navnene som var mest brukt i fjor.

Emma var det mest brukte navnet for jenter. William ble mest brukt til gutter, viser statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Siden 2003 har Emma ligget høyt på listene. Navnet har toppet lista åtte ganger. I fjor var det Nora og Lukas som var de meste populære navnene. De var også populære i år. Nora er på andre plass, og Lukas på femte plass på lista.

I 2015 fikk rundt 1,5 prosent av guttene og jentene navnene William og Emma. På guttelista er Mathias og Oliver på 2. og 3. plass, mens Nora og Sara har de samme plassene for jentenavn. Korte navn er fortsatt noe mange velger. I tillegg til Emma, Nora, Sara, Sofie/Sofia og Olivia kommer Emilie og Leah. Ella og Maja er også på lista over de ti mest populære navnene.

Oliver og Liam er inne på lista over de ti mest brukte guttenavnene.

Folk plukker opp navnetrender fra utlandet, og da gjerne Sverige. Det skrev Klar Tale om søndag.

SSB tror at norske foreldre vil bruke navnene Elsa, Alice, Maja og Saga framover. De var på topp i Sverige i 2015. Den svenske guttelisten er allerede ganske lik den norske.

Vi foreldre fortsetter også med å gi barna flere etternavn. Over halvparten av barna har mellomnavn, og mange har bindestrek. En følge av dette er at færre får doble fornavn.

LES MER HER: Blir Kian det neste populære navnet?