Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette spiser gutta for lite av

Unge gutter spiser for lite frukt. Skolene må gjøre noe, mener Helsedirektoratet.

Kun én av tre gutter spiser frukt mer enn fem ganger i uka. Det viser en ny spørreundersøkelse. Det gjelder gutter i første klasse på videregående skole.

– Vi anbefaler jo fem om dagen. Det er ille at en så stor del av ungdommen ikke engang har fem i uken, sier Linda Granlund ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun er doktor i ernæring og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Hun påpeker at kroppen reagerer på dårlige spisevaner. Vi kan blant annet få problemer med å konsentrere oss.

Tall fra undersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever» ble kjent mandag. Seks av ti gutter i sjetteklasse er flinkere. De sier at de spiser frukt mer enn fem ganger i uka. Undersøkelsen er gjort av Universitetet i Bergen.

– Jo eldre ungdommene blir, desto mindre kontroll har foreldrene over hva barna deres spiser. Derfor er det helt nødvendig at skolen gjør noe, sier Granlund.

I 2015 kom Helsedirektoratet med nye regler for skolemåltider. Der sto det at det skulle være er bedre tilbud av mat og drikke.

Årets spørreundersøkelse viser også at snop er populært. Èn av fem gutter i tiendeklasse spiser godteri mer enn fem ganger i uka.