Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette vet vi om terroren i Frankrike

Tre mennesker ble drept med kniv i en kirke i byen Nice. Det var en 21 år gammel mann fra Tunisia som angrep. Det bekrefter fransk politi.

To kvinner og en mann er drept. En ung mann tok seg inn i Notre-Dame-kirken i Nice torsdag. Han angrep med kniv. Det ene offeret fikk hodet skåret av. Det var en 60 år gammel kvinne. Det sier fransk politi.

En 55 år gammel kirketjener fikk et dypt kutt i halsen. Han døde også av skadene.

Det tredje offeret var en 44 år gammel kvinne. Hun flyktet ut av kirken etter å ha blitt stukket med kniv flere ganger. Hun døde på en restaurant i nabolaget.

Angriperen var en 21 år gammel mann fra Tunisia. Det sier den franske stats-advokaten for antiterror, Jean-François Ricard. 

Mannen ropte «Allahu akbar» (Gud er den størst) før han ble skutt av politiet. Politiet avfyrte minst 14 skudd mot ham. Han er alvorlig skadet og ligger nå på sykehus, sier Ricard.

En 47 år gammel mann er også pågrepet av politiet. Han er mistenkt for å ha hjulpet gjerningsmannen.

Franske politi-kilder har sagt at21-åringen heter Brahim Aouissaoui. Han skal ha kommet til den italienske øya Lampedusa i slutten av september.

Der ble han satt i korona-karantene. 9. oktober ble han sendt til havnebyen Bari og bedt om å forlate Italia. Mannen reiste deretter til Frankrike. Han hadde fått identitets-papirer fra Røde Kors.

Under angrepet hadde han med seg en utgave av muslimenes hellige bok, Koranen. To andre kniver ble også funnet på stedet, men de var ikke brukt, ifølge Richard.

Myndighetene i Tunisia fordommer angrepet. De sier de har startet sin egen etterforskning.

Presidenten i Frankrike, Emmanuel Macron, besøkte kirken få timer etter angrepet.

– Enda en gang har et terror-angrep rammet landet vårt. Tre av våre landsmenn har falt i Nice. Det er helt tydelig at det er Frankrike som er angrepet, sa han.

Macron kondolerte overfor katolikker i Frankrike og resten av verden. Han oppfordret folk fra alle religioner til å stå sammen og å ikke «gi etter for splittelsens ånd».

– Vi kommer ikke til å gi slipp på våre verdier, sa han.

Det var flere angrep torsdag. Noen angrep et fransk konsulat i Saudi-Arabia med kniv. En sikkerhets-vakt ble skadd.

Nice har tidligere vært utsatt for terror. I 2016 ble 86 mennesker drept og 458 såret i et angrep i byen. En ekstrem islamist kjørte en lastebil inn i en folkemengde.

Torsdagens kirke-angrep har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå.

Spenningen landet er høyt fra før. For omtrent to uker siden ble historie-læreren Samuel Paty drept. Han fikk halsen skåret over. Det skjedde etter at han hadde vist fram vitse-tegninger av muslimenes profet Muhammed. Han underviste om ytringsfrihet.

Presidenten sier at Frankrike nå setter inn 4.000 nye soldater for å hindre nye terror-angrep. Fra før jobber 3.000 soldater med å hindre terror i landet.

De til sammen 7.000 soldatene skal beskytte skoler og religiøse steder.