Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dieselforbud varte 12 timer

Lufta i Oslo skulle bli bedre. Etter 12 timer fikk dieselbiler kjøre på veier i hovedstaden igjen.

Tirsdag kveld var det slutt på forbudet. Da fikk dieselbiler kjøre på kommunale veier i Oslo igjen. Det var ikke lenger fare for forurensing fra bilens eksos, ifølge Bymiljøetaten. Derfor avsluttet de forbudet.

Tirsdag skulle folk i Oslo la dieselbilen stå. Forbudet gjaldt fra klokka 06 til tirsdag klokken 22. Årsaken var varsel om helsefarlig luft. Men klokken 18 fikk bilene likevel kjøre igjen.

Dieselbilene slipper ut mer av stoffene som gjør lufta forurenset. Og folk med problemer i luftveiene kan få det verre med slik luft. Det blir verre når det er kald luft høyt oppe og varmere luft nede mot bakken. Da byttes lite av lufta ut.

Over 20.000 mennesker parkerte dieselbilen tirsdag, ifølge Raymond Johansen. Han leder byrådet i Oslo. Johansen var fornøyd med resultatet.

– Vi vil sende en takk til dem som har bidratt til dette. Alle som har astma- og allergiplager, er veldig glad for det, sa Johansen til nyhetsbyrået NTB.

Politiet og Statens vegvesen kunne stanse og sjekke bilene. De kunne også gi bøter på 1.500 kroner. Mange som kjørte dieselbil ble stanset, men ingen bilister fikk bot. Bare en advarsel.

Lufta i Oslo blir målt hele tida. Tirsdag ettermiddag var det varslet helsefarlig luft. Men lufta var bra og med liten risiko for helsa. Det viser målinger fra Luftkvalitet.info,

Dieselforbudet har virket. Men været hjalp også til slik at lufta var bra. Det sa Norsk institutt for luftforskning til kanalen NRK.