Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse kan streike

Folk i Ringnes, Telenor og Statkraft er blant dem som kan streike.

Folk må møte på jobb mandag morgen. Det sier organisasjonen LO.

Ved midnatt natt til mandag skulle LO og organisasjonen YS vært enige med NHO. Nå megler partene på overtid. De forsøker å bli enige om lønn.

NHO er organisasjonen til arbeidsgiverne.

25.000 personer fra LO og YS kan streike til sammen. De første som streiker jobber med alt fra telefoni, post og strøm, til øl og mat. Det betyr at folk kan merke streiken godt.

Blant dem som skal streike i LO er folk i Statkraft, Telenor, Ringnes, Mills, Scandic, PostNord, Nokas og Nikita. Fra YS streiker folk i Adresseavisen, Aller Media, Rema og Scandic.

Se hele oversikten fra LO her.

Se oversikten fra YS her.

Ingen av partene vil si hva de er uenige om. Men dette er et såkalt mellom-oppgjør. Det betyr at partene bare forhandler om lønn. De forhandler ikke om andre avtaler.

Det er en virkelig fare for streik. Det sa riksmegler Mats Wilhelm Ruland før midnatt. Han sa at partene er ganske langt fra å bli enige. Riksmegleren blir tilkalt når partene sliter med å bli enige selv. Det ble brudd i forhandlingene mellom LO, YS og NHO 14. mars. 

Hvis det blir streik, er den historisk. Dette er første gang siden andre verdenskrig at det blir streik i et mellom-oppgjør.

Ole Erik Almlid er sjef i NHO. Han mener at kravene til lønn er for høye. Det er ukjent hva kravet er. Men fire prosent stigning ble nevnt før forhandlingene startet. I tillegg kjemper LO og YS for mer lønn til dem som tjener minst. Det melder Fri Fagbevegelse.

I tillegg vil arbeidstakerne ha et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.