Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse korona-reglene gjelder nå

Er du usikker på hvilke korona-regler som gjelder hvor? Her får du en oversikt.

Korona-viruset fortsetter å spre seg i hele Norge. Forrige uke kom regjeringen med flere nye tiltak for å stoppe smitten. Vi har nå nasjonale anbefalinger og regler som gjelder alle i Norge.

Samtidig kan kommunene innføre egne regler. Oslo er den kommunen med flest smittede. Forrige uke innførte byrådet de strengeste reglene siden mars.

 

Tiltak i Oslo:

* Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys. Det gjelder for eksempel bryllup og konfirmasjoner. Unntak er begravelser og bisettelser.

* Byrådet vil at folk i Oslo skal møte maks ti personer i uka. Det er utenom skole og jobb.

* All fritids-aktivitet for voksne stenges. Både treningssentre, svømme-haller, kinoer og teatre skal stenge. Bibliotek får holde åpent.

* Det er full skjenkestopp i Oslo. Det er altså forbudt å servere alkohol. Barer og restauranter kan likevel holde åpent.

* Reglene om smittevern blir strengere i videregående skole. Det innføres rødt nivå.

* Barn og ungdom kan fortsatt holde på med idrett. Men de får ikke delta på ikke delta på cuper og turneringer.

Reglene i Oslo innføres tirsdag og vil gjelde i tre uker fremover. Her kan du lese mer.

 

 

Tiltak i Bergen:

* Maks fem personer kan samles i egne hjem. Unntak for familier med flere enn fem personer og grupper fra barnehager og barneskoler.

* Skjenke-steder må stenge senest klokka 22. Det blir skjenkestopp fra klokka 21.30.

* Treningssentere, svømme-haller og idretts-haller må stenge. Barn og unge under 20 kan likevel ha treninger. Men turneringer er ikke lov.

* Bibliotek stenges, men det blir åpent for innlevering og utlåning av bøker.

* Det blir forbudt med mer enn 20 personer på offentlige arrangementer. Arrangementer uten faste sitteplasser blir forbudt. Det blir gjort unntak for begravelser, hvor det er tillatt med 50 personer.

* Påbud om digital undervisning for høyskoler og universiteter.

* Det blir rødt nivå og hjemmeskole på videregående skoler fra mandag.

Tiltakene i Bergen skal gjelde fram til 23. november. Her kan du lese mer.

 

Begge byene har noen regler som er like. Det er påbudt med hjemmekontor, dersom det er mulig. Butikker og kjøpesentre må sikre at kunder har to meters avstand.

Munnbind skal brukes på buss, trikk og tog når det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre. Det samme gjelder offentlige steder innendørs. Munnbind blir påbudt i taxi.

 

Alt dette kommer i tillegg til anbefalinger og regler for hele landet.

 

Anbefalinger for hele landet:

* Vi bør ikke ha flere enn fem gjester privat. Det er i hjem, hager eller hytter. Hvis alle gjestene bor sammen, kan de være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn. Regelen gelder ikke for barn i samme gruppe i barnehage eller skole.

* Har du vært sammen med venner? Eller ikke greid å holde en meters avstand i andre situasjoner? Da bør du holde to meters avstand til folk som har ekstra risiko for å bli alvorlig syk av korona.

* Unngå å reise i Norge, hvis du kan la være. Det er greit å reise til hytter der du ikke møter andre. Jobb-reiser som er nødvendige, er også greit.

* Videregående skoler og ungdomsskoler bør ha tiltak rødt nivå, dersom det blir enda mer smitte.

 

 

Regler for hele landet:

* Maks 20 personer kan samles privat på offentlige steder og i leide lokaler. 50 personer kan samles på arrangementer innendørs uten fastmonterte seter. Inntil 200 kan samles på arrangementer med seter som er montert fast.

* Servering av alkohol stenger ved midnatt. Steder som serverer alkohol, kan ikke slippe inn nye gjester etter klokka 22.

* Folk som kommer til Norge for å jobbe fra områder med mye smitte, må i karantene. De kan ikke lenger slippe karantene ved å teste seg hver tredje dag. 

* Arbeidstakere som har fritids-karantene, skal testes hver tredje dag. De skal bo på enerom de ti første dagene i landet. Arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre. Det er når arbeidstakeren er i fritids-karantene. 

* Reisende fra røde land må vise negativ korona-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Det er flere unntak for regelen. Kravet gjelder blant annet ikke for nordmenn.

* Personer som kommer til Norge, må ha fast bolig landet. Turister og besøkende som ikke har eget sted å bo, må bo på karantene-hotell og teste seg i perioden for karantene. Dette gjelder også familie som kommer for å besøke slekt i Norge.