Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse navnene ble mest populære i 2017

Statistisk sentralbyrå har statistikken klar. Les hvilke som ble de mest brukte babynavnene i fjor.

Sofie var det mest populære navnet for jenter i fjor. Jakob ble årets guttenavn. Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) navnestatistikk for 2017.

I alt fikk 412 jenter navnet Sofie eller Sophie i fjor. 424 gutter ble kalt Jakob eller Jacob.

I 2016 var navnene fra TV-serien Skam på topp. Da var Nora og William de mest populære babynavnene. I 2017 havnet Nora på 2. plass og William på 6. plass på SSBs statistikk.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk utvikling for navn av hvor populære de er, sier Jørgen Ouren. Han er seniorrådgiver i SSB og har ansvaret for navnestatistikken.

Han sier at Sofie og Jakob var veldig populære rundt år 1900. Så ble de nesten ikke brukt mer, før de langsomt kom tilbake.

De populære jentenavnene er fremdeles korte. De har flere vokaler. Sju av topp ti-navnene ender på A. Nora, Emma, Sara og Ella følger bak Sofie. Det eneste som skiller seg litt ut, er prinsessenavnet Ingrid. Det er på 10. plass. De ti mest brukte jentenavnene i fjor er de samme som topp ti i 2016.

Også lenger ned på lista er det mange korte jentenavn som slutter på A.

Blant småguttene er navnene fra Bibelen populære. Etter Jakob følger Lukas, Emil, Oskar og Oliver. Men også Filip og Noah holder seg i toppen. Mathias og Aksel har lenge holdt seg i teten. Nå er de skjøvet ned til 14. og 12. plass. Elias og Isak er isteden kommet inn blant topp ti. Også de er navn fra Bibelen. De har lenge har vært populære, og kommer nå sterkt tilbake.

Det er store forskjeller mellom forskjellige deler av landet. Som vanlig er ulike skrivemåter av Mohammed på topp i Oslo. Men navnet er på plass 24 for hele landet. William har falt på lista til 6. plass i hele landet. Men det er fortsatt på topp i Akershus og Sogn og Fjordane.

– Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge. Likevel er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista, sier Ouren.

Jonas er nummer 15 i hele landet. Mens navnet er på topp i Buskerud og Telemark.

I Oslo er Sofia på topp. Det var det også i 2016. Mens Sofie er helt nede på 20. plass i hovedstaden. Mathilde er på topp i Vest-Agder, Vilde i Sogn og Fjordane og Aurora i Finnmark.

Over halvparten av barna får mellomnavn. Det gjelder 51,5 prosent. Her er favorittene de samme som i 2016.

Sofie/Sophie er mest populære annet fornavn, foran Marie. Den mest brukte sammensetningen i fjor var Emma Sofie. Alexander/Aleksander topper igjen guttenes liste over annet fornavn, før André. Den mest brukte sammensetningen for gutter var i fjor Liam Alexander.