Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse skal få vaksine tidligere

Myndighetene har en kø for vaksinen. Nå gjør de endringer.

Folk som jobber med helse, skal fram i køen. De skal få vaksine mot korona tidligere.

Myndighetene har en kø. Den avgjør hvem som får vaksine først. Folk ved sykehjem får de første dosene. Kommuner er allerede i gang med arbeidet. Svein Andersen i Oslo fikk det aller første stikket. Alle skal ha to doser hver.

Helsepersonell har ikke vært prioritert som gruppe tidligere. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Nå skal de fram i køen, opplyste Folkehelse-instituttet (FHI) onsdag. De holdt pressekonferanse.

Noen innen helse går før andre. Det er viktig at helse-tjenestene klarer å takle pandemien. Vaksineringen av disse starter i uke to neste år. Det skjer samtidig med at de eldre får.

Det er flere doser i et glass med vaksine. Alle dosene skal brukes, ifølge FHI. Det er mulig å hente ut mer enn fem doser av et glass.

– Vi anbefaler at man forsøker å få ut mer enn fem doser. Hvis det er overskudd av vaksine, sier Camilla Stoltenberg. Hun er direktør i FHI.

Pfizer og Biontech har utviklet vaksinen. De har lagt inn to ekstra doser i glassene. Norge har valgt å se an om dosene skal brukes. Nå endres dette.

Også Danmark og USA har bestemt seg for å bruke alle dosene.