Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Djabrail fikk ikke forsvarlig hjelp

6 år gamle Djabrail Sulejmanov fikk ikke forsvarlig helsehjelp, sier Helsetilsynet. Han døde etter en feil.

Djabrail Sulejmanov fikk ikke forsvarlig helsehjelp, sier Helsetilsynet. Han fikk feil medisin på Haukeland sykehus.

Seksåringen hadde svulst i hjernen. Legen som behandlet ham, byttet om to sprøyter ved en feil. Medisin som skulle i blodet, ble sprøytet inn i hjernen. Det gjorde at gutten døde.

Feilen skjedde på Haukeland universitets-sjukehus i Bergen 22. august i år. Saken fikk stor oppmerksomhet i norske medier. 14. september døde Djabrail. Da hadde han ligget i koma siden han fikk feil medisin.

I oktober kom en foreløpig rapport fra Helsetilsynet. Da fikk Helse Bergen HF skarp kritikk.

Nå har den endelige rapporten fra Helsetilsynet kommet. De sier at Djabrail ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Legen som satte feil sprøyte, har fått en advarsel. Det er for brudd på helsepersonell-loven. Det skriver avisa VG.

Helsetilsynet har tidligere funnet minst to feil ved sykehuset. Det var kjent internasjonalt at det var mulig å bytte om på sprøytene med cellegift. Men Haukeland sykehus hadde ikke rutiner for å sikre seg mot dette. De hadde heller ikke opplæring av de som jobber der for å sikre seg mot feilen.

I tillegg ble ikke medisinen dobbeltsjekket før den ble gitt. Det er til tross for at det er innført skriftlige rutiner for dette.

Fatima Jusjukajeva er moren til Djabrail. Hun sier til VG at hun er skuffet over det Helsetilsynet har kommet fram til.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg hadde håpet på en konsekvens, en straff. Det burde kommet noe konkret ut av dette, sier hun.

Hun er frustrert over hvordan saken har utviklet seg. Hun hadde håpet på et annet resultat i den endelige rapporten.

– Gutten min er død på grunn av en feilmedisinering. Han kunne levd og vært her hos meg. Jeg blir bare sint, sier Jusjukajeva.