Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dør tidligere av overvekt og røyking

Kraftig overvekt og røyking er de to viktigste grunnene til at folk dør tidlig.

Folk som er overvektige og som røyker har større sjanse til å dø før de fyller 70 år. Det viser en ny, norsk undersøkelse. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Det er Folkehelseinstituttet som har utført studien. En 40-åring som både er overvektig og røyker, har fem ganger større sjanse å dø før han eller hun er 70 år. Det er i forhold til en normalvektig person som aldri har røykt. Det skriver Bergens Tidende.

– Halvparten av menn som røykte og var overvektige døde før de var 70 år. 90 prosent av dem med normalvekt og som aldri hadde røykt, levde til de minst var 70 år. Dette viser hva livsstil betyr for hvor lenge vi lever, sier Stein Emil Vollset. Vollset er professor ved Universitetet i Bergen og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Vollset sier risikoen er den samme for både kvinner og menn.

Røyking gir større risiko for å dø tidlig enn overvekt alene. Det viser studien. Tre av ti storrøykende menn med normalvekt døde før de hadde fylt 70 år.

– Mange legger på seg når de slutter å røyke. Men det er farligere å fortsette å røyke enn å legge på seg litt, sier Vollset.