Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Drama om rus i Arbeiderpartiet

Spørsmålet om rus-reformen er viktig under Arbeiderpartiets landsmøte. Kan de bli enige om hva de mener?

Torsdag startet Arbeiderpartiets (Ap) digitale landsmøte. På lørdag skal de velge hvem som skal styre partiet de to neste årene. Fram til da skal de diskutere politikken sin. Rus er et brennhett tema. 

I februar la regjeringen fram rus-reformen. Den sier at folk som blir tatt i å bruke eller ha mindre mengder narkotika, ikke lenger skal straffes. De skal heller få hjelp.

Reformen skal stemmes over i Stortinget i mai. Både Senterpartiet og Frp stemmer nei. Derfor er regjeringen avhengig av at Ap stemmer ja. Det melder nyhetsbyrået NTB. 

Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg for om de støtter den. Derfor er mange spente på om de blir enige under landsmøtet sitt.

300 deltagere fra partiet skal være med å diskutere. Noen av dem er redd for at reformen gjør det lettere for ungdom å bruke narkotika. Samtidig mener Ap at tunge rus-brukere skal få hjelp, ikke straff. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter ikke rus-reformen. Det fortalte han under landsmøtet fredag. 

– Når narkotika er forbudt, bør det ha en konsekvens å ha og skaffe seg det. Derfor er jeg imot å fjerne straffene for det, sier Støre.

Det er mange i Norge som er opptatt av reformen. Like før landsmøtet startet, fikk Ap 25.000 underskrifter. Underskriftene var fra folk som ønsker at partiet sier nei til rus-reformen. 

Utenfor Stortinget ble det satt opp 260 kors. Det var fra folk som vil at Ap sier ja. Undersøkelser viser at 67 prosent av folk i Norge støtter rus-reformen.