Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dropper forbud mot tigging

Senterpartiet sier nei til å stemme for forbudet mot tigging. Dermed legger regjeringen bort hele forslaget.

Partiet Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) ville ha et forbud mot tigging i hele Norge. De ville også gjøre det ulovlig å hjelpe tiggere med mat eller sted å bo. Dette ble det mye kritikk mot. Regjeringen hadde sendt ut forslag til ny lov. Men torsdag ble det klart at Senterpartiet (Sp) trekker støtten til forbudet.

Det har et flertall i stortingsgruppen bestemt. Dermed får ikke regjeringen nok stemmer for loven i Stortinget. Sp liker ikke at folk som hjelper, kan straffes.

– Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og et sted å bo, sier Marit Arnstad til nyhetsbyrået NTB. Hun er politiker i Sp.

Frp er skuffet. De mener at Sp bryter en avtale og ikke holder løftene de ga velgerne sine før valget. Ulf Leirstein i Frp sier forslaget om et nasjonalt tiggeforbud nå legges dødt. Han sier at de var villige til å snakke med Sp om hvordan forbudet skulle formes.

Men kommunene har fortsatt mulighet til å forby tigging på deres hjemsteder.

Partiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) samarbeider med regjeringen. De har vært imot et forbud, og det samme er Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti (SV).

Mange aviser i utlandet har skrevet om saken. Fra Armenia til USA har nettaviser skrevet om forslaget mot tigging. Blant dem er Al Jazeera og de britiske avisene The Telegraph, Daily Mail og The Independent.

The Telegraph skriver at en slik lov ikke bare vil gå ut over tiggere, men også folk som hjelper dem.

«Alle som tilbyr en hjemløs person en kaffekopp eller en sandwich på Norges gater, kan snart risikere mellom seks måneder og et år i fengsel», skriver avisa.