Norge

Du kan fortsatt få sommerjobb

– Ikke vær kresen, sier rådgiver.

– Noen søker aldri etter folk til sommerjobber. Det er fordi de vet at ungdommene selv tar kontakt, sier Goran Scekic. Han jobber i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

Scekic gir råd til ungdommer uten sommerjobb. For det er ikke for seint. Du kan fortsatt få deg jobb i sommer.

Han sier at ungdom bør oppsøke sjefen der de vil jobbe, og prate med familie og venner.
– Ikke vær kresen, sier Scekic. All erfaring fra jobber er lurt å ha senere i livet, sier han.
Det er likevel noen rettigheter som er viktig å huske på, sier Scekic. Her er tipsene hans:
1. Lag en skriftlig kontrakt med jobben. Det skal du alltid gjøre, sier han.
2. Du har rett til å få betalt for overtid, selv om du er vikar. Jobber du mer enn 40 timer en uke, eller mer enn ni timer en dag? Da skal du få betalt minst 40 prosent ekstra lønn på timene du jobber overtid.
3. Når du er sommervikar er det vanlig at du får en dato du skal slutte i jobben.
4. Ikke jobb uten å betale skatt. Da får du ikke feriepenger, og du har ingen rettigheter.
5. Spør om en attest for arbeidet du har gjort. Den skal minst inneholde navn, fødselsdato, hva slags arbeid du har gjort, og hvor lenge du har jobbet. Men det er vanlig at sjefen din skriver litt mer enn det.
Færre ungdommer jobber om sommeren enn før. I fjor ble det satt ny rekord. Bare 37 prosent av norsk ungdom hadde jobb om sommeren. Det melder Statistisk sentralbyrå.
På slutten av 1990-tallet hadde tre av fire ungdommer mellom 15 og 17 år sommerjobb, skriver byrået.

– Det er lett å si at norsk ungdom er late, men jeg tror det blir for enkelt, sier Leif Bache-Mathiesen. Han er sjef for handel i NHO Service og Handel.

– Jeg tror arbeidsgiverne kan bli flinkere til å si ifra tidligere om at de ønsker vikarer. Jeg tror også foreldrene har blitt litt latere. De har ikke like store mål om å få barna i jobb som før, sier han.

Bare fire av ti bedrifter skal ansette folk i sommerjobb. Det kom fram i en undersøkelse laget av organisasjonen Virke.

– Det bekymrer meg. Arbeidslivet er det beste og viktigste stedet å lære. Det er flott at de unge tar mer utdanning. Men det hjelper lite å ha lest alle bøker i verden hvis du har null jobberfaring, sier Vibeke Hammer Madsen. Hun er sjef i Virke.

– Dagens ungdommer kan bidra positivt hos deg, og de kan bli en hjelp for din bedrift i framtiden, sier Madsen.

Det var nesten 2.000 bedrifter som svarte på undersøkelsen. Det kom også fram at bedrifter vil gi folk jobb i sommer. Hele 66 prosent ville det.

Men bedrifter som driver med kunnskap og teknologi, hadde ingen planer om å gi folk jobb i sommer. Fire av fem sa nei til det. Tallene fra undersøkelsen sa også at folk gjør en god jobb om sommeren. Bedriftene er fornøyd med sommervikarene sine.

– Flere jobber foregår på datamaskinen. Flere jobber trenger ikke mennesker til å gjøre oppgavene sine. Dette kan gjøre det vanskeligere for unge å få sommerjobb, sier Madsen.

Siste utgave

På forsiden nå