Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Du må i karantene om du drar til Danmark

Hele Danmark blir rødt etter nye reiseråd. Regionene Sjælland og Nordjylland har for mye korona-smitte, mener norske myndigheter.

Smitten med korona utvikler seg forskjellig fra land til land. I Norge vurderer Folkehelse-instituttet (FHI) situasjonen med smitte. De gir råd videre til polikerne. Rådene gjør at land endrer status. Røde land gir karantene når du kommer hjem. Gule land gjør ikke det.

Men myndighetene fraråder generelt reiser til andre land som ikke er strengt nødvendige. UD gjør to nye land røde. Det blir Estland og Danmark. Regionen Södra Savolax (Etelä-Savo)i Finland blir rød og regionene Sjælland og Nordjylland i Danmark blir røde. Dermed blir hele Danmark blir rødt, skriver Utenriks-departementet (UD) i en pressemelding.

Alle reisende fra disse landene og regionene må i karantene i ti dager. Det skjer hvis de kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 19. september.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreise-karantenen for Island og Liechtenstein. Der er det mindre smitte enn før- Landene endres fra røde til gule.

Også regionene Kalmar og Blekinge i Sverige samt regionen Kajanaland (Kainuu) i Finland endres fra rødt til gult på smittekartet.

Det frarådes også reiser til disse røde landene som ikke er strengt nødvendige: Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner i Sverige og Finland.

FHI har i dag foreslått fortsatt innreisekarantene for Polen. Der stiger smitten gradvis. Det har også vært mange som har reist mellom Polen og Norge.

De nye rådene gjelder fra og med midnatt natt til lørdag 19. september.

Men myndighetene sier at situasjonen endres raskt.

«Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om. De må sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til. Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands», skriver UD i en pressemelding.

De oppfordrer samtidig folk som kommer til Norge fra røde land om å være oppmerksomme. De må kjenne på om de får symptomer som kan komme fra korona-viruset. Da bør de teste seg.

Savner du å reise? UD fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 1. oktober.

Du finner alle reiserådene her.