Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Du må trolig betale mer i skatt

Eier du huset eller leiligheten du bor i? Da kan det hende at du må betale mer i skatt. En gruppe foreslår flere endringer i skattene.

En gruppe kalt Scheel-utvalget har sett på skattene i Norge. De vil endre flere ting. De vil øke skatten på penger og gjøre det dyrere å eie og leie ut bolig. Utvalget kommer med sine forslag i dag tirsdag.

Huseiernes Landsforbund er ikke glade for forslaget.

– Det er helt ufattelig. Jeg gruer meg, sa Peter Batta til kanalen NRK. Han er direktør i Huseiernes Landsforbund.

Hans Henrik Scheel har ledet Scheel-utvalget. Han er direktør i Statistisk sentralbyrå.

Utvalget foreslår store endringer av skattesystemet. De vil beholde formuesskatten, gjøre det billigere å ha aksjer og dyrere å ha bolig. Endringene skal gjøre det bedre for næringslivet i Norge. De skal samtidig betale mindre i selskapsskatt.

Utvalgets forslag er veldig forskjellig fra det regjeringen ønsker. Regjeringen vil ha mindre skatt på formue, som penger og eiendom som folk har.

Utvalget vil også at nordmenn skal betale mye mer skatt for eiendommene sine. Boligskatten øker. Du vil også betale mer i skatt om du eier hytter eller har flere boliger, ifølge NRK.

Det blir også dyrere å ha boliglån dersom utvalgets forslag blir vedtatt. Årsaken er at du kan trekke mindre fra skatten av rentene du betaler på lånet.