Norge

Du og jeg synder mest

Vi kastet 42 kilo med mat hver i fjor. Den kunne vært spist.

Mye av maten vi kjøper kastes. Hver åttende handlepose havner i søpla. Det er du og jeg som synder mest, skriver nyhetsbyrået NTB.

Rester fra gryter og tallerkener havner i søpla. Vi kaster også frukt og grønnsaker.

Vi er blitt litt flinkere siden 2010. Da kastet vi omtrent 10 prosent mer.

Hver familie kaster mat for 5.800 kroner i året. Tallene kommer fra matbransjens prosjekt ForMat.

Det er ikke bare vanlige folk som kaster mat. Også butikker og restauranter gjør det.

– Vi skal hjelpe folk til å kaste mindre mat. Det må være riktige størrelser på maten i butikker. Folk må vite hvor lenge den holder, sier Anne Marie Schrøder til NTB. Hun jobber i ForMat.

Folk skjerper seg. Færre kaster maten bare fordi den er blitt litt gammel, ifølge prosjektet.

Matkasting er et problem for klimaet. Å lage maten gir utslipp.

Kristelig Folkeparti vil foreslå nye regler. Butikker skal ikke få lov å kaste mat som kunne vært spist. De skal heller gi den bort.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå