Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg

Helseminister Bent Høie sier alle må jobbe sammen mot korona. Men både Høie og helse-myndighetene er bekymret.

Høie sier at det er langt igjen til en normal hverdag. Det er fortsatt viktig med avstand og at folk følger rådene for å hindre smitte. Han sier det er viktig at alle tester seg hvis de har symptomer på korona. Han mener det er viktig at folk viser mer forståelse for hverandre. Han mener det er feil å påføre folk skam for å reise til andre land på ferie eller handletur.

– Til deg som føler at du kan være smittet. Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg! Slik kan du ta ansvar. Da kan du hindre at smitten sprer seg, sier Høie. Han sier at hvem som helst kan glemme seg, være uheldige og bli smittet.

– De som handler i Sverige blir fordømt. De som ikke holder avstand blir snakket stygt om. Og de som glemmer seg blir kalt egoister. Synd og skam har aldri vært til hjelp. Tvert imot, sier Høie. Han minner om tuberkulose for 100 år siden. Det var en sykdom som mange mente at rammet de fattige. Derfor var det mange som var smittet i skjul. Slik kunne sykdommen fortsette å spre seg.

Les også: Enda flere smittet av korona i Moss

– Vi ser flere lokale utbrudd. Det er synd, men ikke overraskende. Mange har vært på reise i Norge og andre land. Mer reise øker risikoen for mer smitte, sier Høie. Han mener det er mulig å unngå en ny smittebølge i hele Norge. Men da må utbruddene bli stoppet tidlig nok.

Det er Bjørn Guldvog enig i. Han er helsedirektør i Helsedirektoratet. Høie, Guldvog og Line Vold i Folkehelse-instituttet (FHI) er bekymret av at det er en økning i antall smittede den siste tiden.

– Vi ser at flere er smittet de siste ukene. Jeg blir bekymret for det, sier Guldvog. Han sier det er viktig å vaske hendene. Folk må fortsette med det, og bli hjemme hvis de er syke. Det er ekstra viktig i tiden framover. Mange land i Europa starter ferien i august. Og det er mange i de landene som vil komme til Norge på ferie.

Les også: Blir krav om karantene etter reiser til Belgia

– Vi ser også at flere unge er mindre nøye på å følge rådene for å hindre smitte. Det gjør at mange av de nye smittede er unge. Det er ingenting som tyder på at pandemien er på retur i verden. Heller motsatt, understreker Guldvog.

Han sier det blir krevende folk skal tilbake på jobb, studier og skole til høsten. I områdene rundt de store byene kan det bli mye folk på buss og tog. Guldvog sier flest mulig bør jobbe hjemmefra hvis de kan det. Han sier at folk også må være flinke til å passe på seg selv. Folk må selv ta ansvar for at de holder seg hjemme og i karantene hvis det er behov for det.

– Har du vært i et land som har mye smitte, skal du i karantene. Har du vært i Frankrike i fire dager på vei hjem fra Spania, skal du i karantene i seks dager. Da teller de fire dagene i Frankrike som en del av karantenen. Det er ditt ansvar å være i karantene. Det er dessverre ikke slik at staten kan følge opp alle de som burde være i karantene, sier Guldvog.

Les også: To med korona på Hurtigruten-skip

Mange av de nye smittede har fått korona i andre land, sier Line Vold. Hun er avdelings-direktør i FHI.

Det er lite smitte i Norge. Men vi ser at det blir mer smitte når vi reiser mer. Over halvparten av de som er smittet i det siste, er blitt det i utlandet. De fleste har kommet fra Kosovo, Serbia og Sverige, sier Vold. Hun minner om at det er mulig å bli smittet også i land som norske myndigheter sier det er trygt nok å reise til. Folk må følge rådene dit de skal, sier hun.