Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Du trenger ikke ta ut masse penger

Nå kan det bli streik i banker og forsikrings-selskaper. Men folk behøver ikke tømme minibankene, sier Finans Norge.

Torsdag kan det bli streik. 21.000 personer i bank og forsikring kan gå ut i streik.

Det har vært fare for streik i bankene før. Da har folk stått i lange køer foran minibankene.

– Dette er ikke nødvendig nå, mener Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Han sier at alle tjenester fungerer godt av seg selv. Det gjelder både når du bruker bankkortet og nettbanken.

– Alt skal fungere, men det er få folk på jobb. Blir det problemer med driften, kan ingen rette på det, sier Fåne til NTB.

Stadig flere av oss bruker mest nettbank. Men av og til trenger vi også å besøke en bankfilial. Hvis du trenger det, bør du gjøre det nå. Streiken vil føre til stengte dører i banken.

Lurer du på hva som skjer i din bank eller forsikrings-selskap? Følg med på nettsidene deres eller sidene deres i sosiale medier som Facebook.

Det kan også bli streik i forsikrings-selskapene. Forsikringene dine gjelder som vanlig. Men det kan bli vanskeligere å få snakke med kundesenteret. Behandling av sakene blir også forsinket. Skal du ha pensjon eller uføre-penger, kan det hende du må vente på pengene.

Årsaken til streiken er uenighet om lønn. Finansforbundet og LO forhandler for de ansatte. De blir ikke enige med arbeidsgiverne i Finans Norge. Partene har kalt inn Riksmekleren for å hjelpe. Fristen for å bli enige er ved midnatt natt til torsdag.

Finansforbundet krever jevnere fordeling av overskuddet. De mener at aksjonærene tar for stor del av pengene i forhold til de som jobber i bransjen.

– Finansnæringen går så det suser. Likevel har mange av våre medlemmer tapt kjøpekraft, sa forbundsleder Pål Adrian Hellmann da meklingen startet.

LO Finans kjemper for at folk over 62 år får ekstra tillegg på lønna. Finans Norge synes det er for vanskelig å se hva det vil koste på sikt.