Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dyre slanketips til ungdommer

Nytt kurs skal hjelpe overvektige ungdommer. Det koster 3.480 kroner.

– Vi vil lære ungdommene å spise fornuftig, god og sunn norsk mat. Vi ønsker å gi dem gode vaner. Det gjør også at de går ned i vekt. Men det er ikke det viktigste, sier Kirsten Hauge. Hun holder kurset «Ung 13-17».

Selskapet Grete Roede arrangerer slankekurs. Denne våren har de et nytt tilbud til ungdom fra 13 år til 17 år. Kurset er for ungdommer som er litt overvektige. Det arrangeres flere steder i Norge. Ungdommene er på kurset sammen med sine foresatte. Der lærer de hvordan de kan spise sunnere og være mer aktive.
– Kurset er for ungdommer som føler at de bør gjøre noe med vekta. Målet er ofte at de ikke skal legge på seg mer, sier Hauge.

Oddrun Samdal er professor ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har arbeidet mye med barn og god helse. Hun er skeptisk til at kurset er laget for barn og unge.

– Barn på 13 år er ikke fullt utvokst. Mange jenter legger på seg før de vokser i lengden. Derfor er det ikke bra å snakke om at ungdommer i den alderen er overvektige. De yngste kan vokse ujevnt i høyde og bredde i perioder. Det er naturlig, sier hun.

Det er viktig å snakke med foreldrene når overvektige barn skal få hjelp. Det mener Samdal. Hun sier at det er mange flinke folk som kan hjelpe både foreldrene og barna på helsestasjonene. Mange barn får også god undervisning om helse og kosthold på skolen. Skolene har satset mer på fysisk aktivitet de siste årene.

Kirsten Hauge mener at ungdommer som er overvektige mangler gode tilbud.
– Disse ungdommene har prøvd å gjøre noe med vekta før. Men de får ikke hjelpen de trenger, sier hun.
Hauge mener det kun er de med fedme med stor helsefare som får hjelp på helsestasjonene.

Det er ikke egen trening på kurset. I stedet blir ungdommene bedt om å bevege seg mer.
– Det kan være å få dem til å gå til skolen. Og å finne på ting de liker å gjøre, sier Hauge.

Kurset «Ung 13-17» koster 3.480 kroner. Deltakerne møtes åtte ganger over fire måneder.

Kirsten Hauge synes ikke dette er dyrt dersom det kan hjelpe den unge.
– Det er synd at det må koste penger. Men sammenlignet med andre Grete Roede-kurs er ikke dette dyrt, sier hun.

Oddrun Samdal har et gratis tips til barn og foreldre: Bruk mulighetene rundt deg til å være fysisk aktiv. Ta med barna på tur og ha det gøy.
– Foreldre må motivere barna. Både til fysisk aktivitet og gode vaner. Ha faste måltider. Sørge for varierte og sunne matvarer med passe mengder fett, frukt og grønnsaker, sier hun.