Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Dyrt og vanskelig

Sjøkabel i Hardanger blir både dyrere og vanskeligere å lage enn det mange først trodde.

Det viser en rapport som regjeringen får på tirsdag. Kanalen NRK har fått lese deler av rapporten allerede mandag.

Det har blitt gjort undersøkelser av sjøbunnen. De viser at det er bratt der kabelen skal gå ned i fjorden. Det er også bratt der kabelen skal gå opp igjen av vannet. Derfor blir det vanskeligere å bygge kabelen. I rapporten står det også at sjøkabelen vil bli dyrere enn beregnet i 2006, melder NRK.

For to år siden fikk Statnett tillatelse til å bygge kraftlinje gjennom Hardanger. Kraftlinjen skal være 92,3 kilometer lang. Den skal fra Sima i Eidfjord til Samnanger. Den nye linja er å sikre forsyning av strøm til Bergen. Men mange klaget tillatelsen. De ville heller ha sjøkabel. De mener den vakre naturen i Hardanger blir ødelagt. Det er hvis regjeringen bestemmer at det skal bygges kraftmaster. 

LES MER OM SAKEN: Utsatte kraft-arbeid

Fire grupper med eksperter startet å jobbe med saken 31. august i fjor. De skulle finne ut hva som var best av sjøkabel og kraftmaster i Hardanger.

Det er allerede godt dokumentert at sjøkabel vil bli mellom fem og ti ganger dyrere enn master. Dessuten vil det ta mye lenger tid å bygge en sjøkabel. Den vil trolig ikke være klar til bruk før i 2018.

LES MER HER: Kampen er ikke over

Det er også planlagt kraftmaster i Møre og Romsdal og i Finnmark. Hvis det blir sjøkabel i Hardanger, kan det også bli sjøkabel på disse to stedene. Men det kan bli 12 milliarder kroner dyrere enn kraftmaster. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.