Norge

– Dysleksi kan også være bra

Emil Høye Hammerlin har lært seg å huske godt. 
12-åringen har skrevet bok om hvordan det er å ha dysleksi.

12 år gamle Emil sitter og leser høyt i sofaen. Han kan kalle seg en svært ung forfatter. Det er tredje gang han leser sin egen bok, «Emils bok».

Emil Høye Hammerlin fra Oslo har dysleksi.

– Det er som om hele arket med tekst beveger seg. Linjene er urolige. Bokstavene stokker seg ikke på arket, men det skjer inne i hodet, sier Emil til Klar Tale.

Dysleksien ble plutselig til ei bok, ifølge 12-åringen. Han ville skrive om det som er bra med å ha dysleksi. Slik kunne andre barn få lære om det. Emil har allerede vært på TV for å snakke om boka.

Tanten hans syntes ei bok om dysleksi var en god idé. Hun skrev det Emil sa. 
Selma I. Arnø tegnet til boka.

– Vi som har dysleksi, blir kanskje flinkere til å prate. Kanskje har vi bedre fantasi. Vi lærer oss å huske godt, sier Emil. Han var bare ti år gammel da boka ble skapt.

«Det er bra å ha dysleksi. Jeg lærer at jeg aldri må gi opp. Man kan faktisk aldri gi opp når man har dysleksi. Jeg må lese på nytt, lese på nytt, lese på nytt, helt til jeg forstår det».

Slik beskriver Emil dysleksien i boka si. Dysleksi lærer ham å være tålmodig.

Mye har skjedd siden boka ble skrevet. Ekstra hjelp og hard øving gjør at skolen er mye gøyere. Norsk er ikke favorittfaget, men han liker matematikk. Han liker også kunst og håndverk og samfunnsfag.

– Før tenkte jeg at jeg ville bli klovn. En klovn slipper å lese så mye. Men nå vi jeg ta doktorgrad i noe. Det har bestefaren min. Det kan hende jeg blir arkeolog, men jeg skal tenke litt på det, sier han.

Pappa Joakim Hammerlin er stolt av sønnen sin.

– Han gjør noe vanskelig om til en styrke. Han kjemper og han er sta. Emil har jobbet hardt, sier han.

Det er litt mye styr med å skrive bøker, ifølge Emil. Så det er usikkert om 12-åringen skriver flere. Men hvem vet?

Rundt fem prosent av alle i Norge har dysleksi. Det betyr at i en klasse med 40 elever, har to av dem dysleksi. Det sier organisasjonen Dysleksi Norge. De har gitt ut «Emils bok».

– Barn takler helt sikkert dysleksi på forskjellige måter. Men vi synes Emil er ærlig om det vanskelige. Samtidig ser han også fordeler med dysleksi, sier Caroline Solem til Klar Tale.

Hun er generalsekretær i Dysleksi Norge.

Måten Emil forteller på, gjorde at de ønsket å utgi boka.

Siste utgave

På forsiden nå