Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ekstremisme er noe av det viktigste å kjempe mot

Statsminister Erna Solberg sier regjeringen jobber for å kjempe mot hat og ekstremisme.

– Situasjonen i Bærum er veldig alvorlig. Norge har opplevd et forsøk på et terror-angrep. Angrepet var begrunnet med høyre-ekstrem ideologi, sier statsminister Erna Solberg.

Hun holdt en pressekonferanse for partiet Høyre. Det skjedde i Arendal mandag. Men hun svarte også på spørsmål om moské-angrepet og drapet i Bærum.

21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og forsøk på terror. Han er fra Bærum. Han drepte stesøsteren før han angrep en moské. Angrepet skjedde lørdag. Mandag formiddag ble han fremstilt for varetektsfengsling.

Statsministeren sa at Norge har jobbet aktivt for å bekjempe høyre-ekstremisme.

– Det vil vi fortsette med, sa Solberg.

Hun sa også at det er viktig at arbeidet skjer på tvers av land. Årsaken er at hat mot ulike grupper vokser på nettet. Det har ikke nasjonale grenser. Derfor må land jobbe sammen, sa hun.

Solberg fikk spørsmål om regjeringen vil lage en egen handlingsplan mot hets mot muslimer. Det har Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti foreslått.

Statsministeren sa at hun var åpen for en slik plan. Men hun sier at det viktigste var at ting ble gjort. At det ble brukt noe som fungerte.

– Vi må sette i gang sikkerhetstiltak. Vi må hindre ekstremisme i å spre seg. Og vi må finne ut hvorfor radikaliseringen har skjedd, sa hun.

– Det er viktig at vi jobber sammen om tiltakene. Også med organisasjoner som er berørt, sa hun.

– Vi må ta vare på den gruppa som er angrepet. Men det er også en familie der. De har opplevd en datter som er drept og en sønn som er siktet. Det må vi heller ikke glemme, sa Solberg.

Hun understreket likevel igjen at det aller viktigste var arbeidet mot ekstremisme.