Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Elev smittet av meslinger

En elev på Snåsa er smittet med sykdommen meslinger. Kommunelegen ber alle ikke-vaksinerte om å vaksinere seg.

Sykdommen meslinger er svært smittsom, og kan være farlig. Tirsdag ble det oppdaget at en elev på Snåsa skole var smittet av sykdommen, skriver Trønder-Avisa. Det skal også være mistanke om at ett annet barn er smittet.

Det er 20 barn i kommunen som ikke er vaksinerte og et ukjent antall voksne. Nå ber kommunelegen folk som ikke er vaksinert, om å vaksinere seg.

– Vaksinen settes normalt når barnet er 15 måneder. Er du eldre enn det og ikke har fått vaksine, ønsker vi at du tar kontakt med helsestasjonen snarest, sier kommunelege Nina Kjenstadbakk til avisa.

Meslinger starter vanligvis som en forkjølelse med feber, hoste, snue, og øyekatarr. Etter to til fire dager kommer det klassiske mesling-utslettet, med prikker. Mange får også høy feber. Utslettet begynner vanligvis i ansiktet, bak ørene og på halsen. Så sprer det seg raskt videre til resten av kroppen. Sykdommen varer en ukes tid. Men meslinger kan i verste fall gjøre at folk dør. Sykdommen gjør at immunforsvaret blir dårligere. Dermed kan noen få alvorlige infeksjoner som lungebetennelse eller ørebetennelse samtidig. Noen kan også få hjernebetennelse, som kan gi hjerneskade eller død.

Det har vært en stor debatt om meslinger og vaksiner nylig. I USA spredte sykdommen seg raskt da noen smittede var på Disney World. Også i Tyskland har det vært et utbrudd av sykdommen. Årsaken er at færre enn før vaksinerer seg. Vaksinen mot meslinger kom i 1969.

LES MER HER: Meslingene sprer seg