Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Elever er blitt dårligere i lesing og naturfag

Norske 15-åringer gjør det dårligere i lesing og naturfag. Særlig guttene sliter med lesingen.

Det viser undersøkelsen PISA. Det er et prosjekt mellom flere land i verden. Elevene blir testet i matematikk, naturfag og lesing. Undersøkelsen gjøres hvert tredje år. Resultatene fra landene sammenliknes.

 

Resultatene for 2018 ble lagt fram i dag. De viser at norske 15-åringer gjør det bedre enn gjennomsnittet. Men sammenlignet med 2015, er norske elever dårligere i lesing. De er også svakere i naturfag.

 

– Det er viktig med åpenhet om resultater i skolen. Jeg skulle gjerne sett at PISA-resultatene var bedre. Regjeringen har startet flere tiltak. Elevene skal hjelpes til å bli bedre.

 

Det sier Jan Tore Sanner fra partiet Høyre. Han er kunnskaps- og integreringsminister.

 

Sanner er ekstra bekymret for guttenes lese-kunnskaper. 26 prosent av guttene leser kritisk dårlig. De risikerer at det påvirker videre skolegang og sjansen til å få jobb.

 

Bare 12 prosent av jentene er på de laveste lese-nivåene.

 

Elever på de laveste nivåene forstår enkle tekster. De har problemer med tekster der innholdet ikke er kjent fra før. De synes også lange tekster er vanskelige.

 

Undersøkelsen viser også at over halvparten av elevene (51 prosent) ikke leser på fritiden. I 2009 var det 40 prosent som svarte dette.

 

Samtidig bruker elevene mer tid på å lese på skjerm.

 

– Vi må få mer kunnskap om hva økt digitalisering gjør med lese-ferdighetene, sier Sanner.

 

Undersøkelsen viser også at forskjellen mellom guttene og jentene øker. Norske jenter er for første gang best i både matematikk, naturfag og lesing

 

– Jeg vil ikke slå alarm fordi resultatene går litt ned. PISA-testene viser egentlig stabilitet. Det er ikke mange overraskelser.

 

Det sier Steffen Handal, som er leder i Utdanningsforbundet.

 

Handal får støtte Torstein Tvedt Solberg. Han er utdanningspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

 

– Det ikke er grunn for verken jubel eller sjokk. Men vi må satse på en mer praktisk skole, sier Torstein Tvedt Solberg.