Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Elever får minst der Frp styrer

Elever i kommuner som styres av Fremskrittspartiet (Frp), får minst til skolen.

Elever i Frp-styrte kommuner får i gjennomsnitt 15.200 kroner mindre per år enn elever i kommuner der ordføreren kommer fra Sosialistisk Venstreparti (SV).

Det er fem kommuner i landet som er styrt av SV. Der ble det satt av 98.698 kroner til hver elev i skolen i fjor. I de 17 Frp-kommunene ble det brukt 70.877 kroner per elev.

Kommuner som styres av Arbeiderpartiet (Ap), SV eller Senterpartiet (Sp) brukte i fjor 1.723 kroner mer per elev enn borgerlige partier. Det er Høyre og Frp. Men de siste fire årene har det blitt mindre forskjeller.

Det viser en analyse NTB har gjort. Nyhetsbyrået har sett på hvordan kommunene bruker pengene de har til skole.

Frp er ikke enig i sammenligningen.

– Den er grovt urettferdig. Våre kommuner bruker en større andel av disse pengene på skole enn rødgrønne kommuner, sier Tord Lien til NTB. Han er Frps utdanningspolitiske talsperson.

Han viser til at SV-styrte kommuner har 12.000 kroner mer per innbygger enn Frp-kommunene. Det er i gjennomsnitt.

– Da sier det seg selv at disse kommunene også kan bruke noen flere tusenlapper per elev, sier han.

Han mener også at det koster mer å drive skolene i SV-styrte kommuner. Det er fordi det er færre elever i disse kommunene.

Kommunen Birkedal i Nordland bruker mest penger på elevene. Til hver og en av de 96 elevene satte kommunen av 255.135 kroner i fjor. Kommunen styres av partiet Høyre. Det er 184.522 kroner mer enn Nedre Eiker kommune. De er også styrt av partiet Høyre. I fjor brukte de 70.613 kroner på hver elev.