Norge
Én av fem barn får avslag på psykisk hjelp
Flere barn og unge skulle fått psykisk hjelp i kommunen, mener barneombudet. De siste årene har mer enn én av fem barn blitt avvist i spesialist-helsetjenesten.

Mange barn får ikke hjelp de trenger. Det viser tall kanalen P4 har hentet fra Helsedirektoratet. 21 prosent av barn og unge som ble henvist til spesialist-helsetjenesten i 2018, fikk ikke hjelp.
Det var ingen bedring i 2019 og 2020. Da var tallene 23 prosent og 21 prosent.
Inga Bejer Engh er barne-ombud. Hun mener tallene blir høye fordi for mange barn blir sendt til spesialist-helsetjenesten. Det skjer fordi det mangler andre tilbud.
– De får da ikke hjelp i spesialist-helsetjenesten. De får ikke hjelp i kommunen sin. Og det er alvorlig, sier hun.
De som får nei til hjelp av spesialist, er ofte sendt dit av uklare årsaker. Mange av disse skulle hatt hjelp i kommunen de bor, mener Engh. For det er der de skal ha hjelp for lette plager. Engh mener kommunene må gjøre mer for å sørge for at det blir mindre press på barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).
– Det er veldig mange kommuner som ikke har tatt sitt ansvar for å gi et tilbud til barn med lette og moderate plager. BUP vil ha for lite kapasitet, så lenge kommunene ikke får på plass det de skal, sier hun.