Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– En seier for demokratiet

Blogger Susanne Kaluza startet et folkeopprør mot forslaget om reservasjonsrett. Hun sier det er en seier for demokratiet at regjeringen trekker forslaget tilbake.

Fredag meldte helseminister Bent Høie at regjeringen trekker tilbake forslaget om reservasjonsrett for fastleger. Forslaget gikk ut på at fastleger skulle få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

LES MER: Ingen reservasjonsrett nå

Susanne Kaluza er blogger og redaktør av nettstedet Foreldre.no. I fjor startet hun en epost-kampanje mot reservasjonsretten, sammen med en rekke andre bloggere. De sendte epost til alle landets stortingsrepresentanter, og spurte om de var for eller mot «et vedtak som innskrenker norske kvinners rett til abort». Kaluza oppfordret andre til å gjøre det samme.

– Man må skrive til de som har makt til å endre, skrev Kaluza på bloggen sin.

I februar sa Høie at fastleger kom til å få reservasjonsmulighet. Nå er Kaluza glad for at politikerne har snudd i saken.

– Det er gledelig å se at demokratiet fungerer. Når politikerne gjør noe folk ikke er enige i, hjelper det at folk sier ifra, sier Kaluza til nyhetsbyrået NTB.

– Det har kommet tydelige signaler fra folket. Ikke bare gjennom massemobiliseringen 8. mars. Det har også kommer over tusen innspill under høringsrunden. De har kommet fra vanlige folk, foreninger og ombud. Når helseministeren lytter til dette, er det en seier for demokratiet, sier Kaluza.

Knut Arild Hareide er leder i Kristelig Folkeparti (KrF). KrF mente lenge at fastleger bør ha rett til å reservere seg mot å henvise til abort. Torsdag sa Hareide at han var villig til å se på andre løsninger.

Kaluza er spent på hvilke løsninger regjeringen vil komme opp med. Hun har tro på at det går an å finne en god løsning.

– Så lenge kvinner ikke blir avvist når de oppsøker helsetjenesten, er jeg fornøyd, sier Kaluza.