Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Er det fortsatt flaut å snakke om sex?

Unge skal lære om sex og helse.

Neste uke skal det handle om seksualitet og helse på skolene. Elevene lærer også om rettigheter, sosiale medier, familieliv og mobbing.

Kampanjen Uke 6 brukes av skoler i hele landet. Nesten 1.000 skoler var med forrige skoleår. Elevene skal diskutere i klassen. De skal løse egne oppgaver om forskjellige tema.

– Vi synes det er for lite undervisning om seksualitet. Seksualitet er noe vi har med oss hele livet. Vi må snakke om det, sier Charlotte Andersen til Klar Tale. Hun jobber i organisasjonen Sex og Politikk.

Dette skoleåret er enda flere skoler med, ifølge organisasjonen. De er ansvarlig for Uke 6. Skolene får gratis materiell de kan bruke i undervisningen.

– I år skal det også handle om sosiale medier. Hvordan kan unge være trygge på nettet? Dette er noe av det vi ønsker å lære bort, sier hun.

Noe av det handler om å dele bilder på nett. Hva gjør du når intime bilder av deg blir lagt på nettet, uten at du vil?

Organisasjonen starter kampanjen i Kristiansand i Vest-Agder. Mandag har de med seg to kjente personer. Det er Malene og Niclas fra «Kropp og Grenser» på NRK.no.

Også andre organisasjoner kjemper for mer kunnskap. I fjor kom tegnefilmene «Kroppen min eier jeg». Redd Barna samarbeidet med kanalen NRK. Den handlet om overgrep.

– Alle barn skal beskyttes mot vold og overgrep. Kunnskap er helt nødvendig, mener Redd Barna. Barn må lære om kropp, seksualitet og grenser. Dette kan hindre at overgrep skjer.

Regjeringen jobber også med seksualitet og helse. De har laget en plan. Den skal jobbe for at folk kan ha god seksuell helse. Det betyr at sex ikke skal være tvang. Det handler også om at folk skal slippe å bli diskriminert. Folk skal få velge kjæreste selv.

– Vi lærte lite om seksualitet på skolen. Læreren var like flau som oss elever, skriver Bent Høie i som innledning til planen. Han er helseminister.

Nærhet og kjærlighet ble ikke snakket om.

Det er fortsatt litt flaut å snakke om seksualitet, tror Andersen i Sex og Politikk.

– Det er noe veldig personlig. Kanskje noen er redd for å si noe feil, sier hun.

Seksualitet og helse er store tema.

– Det er flott at skolene kan bruke eksperter til noen av temaene, som prevensjon. Men vi tror at alle lærere kan undervise om seksualitet. Vi håper at Uke 6 kan hjelpe dem med den oppgaven, sier hun.