Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Er energidrikk skadelig for barn?

Vitenskapskomiteen har laget en rapport om barn og energidrikk. De har undersøkt om barns helse kan bli skadet av energidrikk.

Det er greit at barn drikker litt energidrikk. Men for mye energidrikk kan gjøre at du får problemer med å sove. Du kan også oppleve uro og at hjertet begynner å slå raskere. Det viser en ny rapport. Den er laget av Vitenskapskomiteen. De har undersøkt om barns helse kan bli skadet av energidrikk.

– Litt energidrikk er greit å drikke for de aller fleste. Men folk må være forsiktig med å drikke for mye. Spesielt hvis du spiser mye sjokolade, drikker mye kaffe og te, sier Ellen Bruzell. Hun er faglig leder for Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

I energidrikk er det mye koffein.

– Unge barn kan kvitte seg med koffeinet raskt. Men det er avhengig av kroppsvekt. Foreldre må passe på. Slik at barn ikke drikker for mye energidrikk på kort tid, sier Bruzell.

I dag er det ingen aldersgrense i loven for å kjøpe energidrikk. Allikevel har flere butikker som selger energidrikk aldersgrenser.

I rapporten har Vitenskapskomiteen undersøkt barn mellom 8 til 18 år. 

Det meste av koffeinet unge får i seg kommer fra andre produkter. Coca cola, kaffe, te og sjokolademelk. Det sier forskerne som har jobbet med rapporten.

En halv liter energidrikk kan veie 160 mg koffein. Et barn som veier rundt 30 kg kan drikke en halv boks på en dag. En ungdom på rundt 60 kilo kan drikke en hel boks. 

Petter Nome er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Han er fornøyd med resultatet som kommer fram i rapporten.

– Dette viser at for mye energidrikk ikke er bra for noen. Men å drikke normale mengder er ikke et problem, sier Nome.

Han mener bransjen følger gode regler.

– For eksempel er det ikke lov å lage reklame for energidrikk til barn under 16 år, sier Nome.