Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Erna felte julegrana

Statsminister Erna Solberg har felt grana som skal sendes fra Bergen til Newcastle i Storbritannia.

Tirsdag hadde statsminister Erna Solberg en hard jobb. Sammen med Bergens ordfører Trude Drevland felte hun en 17 meter høy gran.

– Det var faktisk litt tungt. Jeg har bare saget et lite juletre tidligere, sa Solberg til Bergensavisa.

Grana skal bli juletre på torget i byen Newcastle i Storbritannia. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hvert år siden 1949 har Newcastle fått juletre fra Bergen. Grana sendes som en takk for hjelpen under andre verdenskrig.

Flere barn fikk se på at grana ble felt. De var fra Sædalen barnehage, Sædalen skole og Nattland skole. De sang «På låven sitter nissen» før treet ble sagd ned.

LES MER HER: Velkommen til pepperkake-land

Nå er det heller ikke lenge til den tradisjonelle julegrana i Oslo felles. Det skjer tirsdag 19. november.

Denne grana sendes til hovedstaden London i Storbritannia. Også det er en tradisjon for å takke for hjelpen under andre verdenskrig.

– Vi har rundt 200 trær som vi passer og steller litt ekstra med. Det er for at de en dag skal kunne sendes som juletre til London, Rotterdam og Reykjavik, fortalte Jon Christiansen til fabladet Skog i fjor. Christiansen er skogsjef i Oslo kommune.

London-grana i Oslo er blitt felt hvert år siden 1946, forteller Oslo kommune. Den står på den store plassen Trafalgar Square i London. Hvert år reiser noen fra Norge for å være med når grana tennes i desember.

Island får juletre av Oslo fordi Reykjavik er en god naboby. Rotterdam i Nederland får juletre fordi byen er viktig i sjøfart. Mange norske sjømenn har hatt et nært forhold til byen.

LES MER HER: – Unngå jul på kreditt

Også Trondheim gir et juletre i gave. De sender hvert år et juletre til sin vennskaps-by Hamburg i Tyskland. Det settes opp på rådhusplassen i byen.