Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Erna måtte hindre sammenbrudd

Onsdag ble det nesten brudd i forhandlingene om ny regjering. Erna Solberg grep inn. Nå blir det i stedet flere samtaler.

Høyre, Fremskrittspartiet (Frp) Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre har snakket om å danne regjering. Innen torsdag skulle partiene bestemme seg.

Men nå sier partiene at de vil bruke enda lenger tid på å snakke sammen. Slike samtaler kalles sonderinger.

LES MER HER: – Har funnet noen løsninger

Ifølge avisa VG ville både Venstre og KrF si nei til å bli med i regjering. Høyres leder Erna Solberg skal derfor ha foreslått at sonderingene fortsetter. Hun mener det er mulig å bli enige hvis partiene har flere samtaler.

Som det største partiet etter valget, er det Høyre som har mest makt i sonderingene. Erna Solberg er også sikret jobben som statsminister.

Men de små partiene KrF og Venstre vil ha noe tilbake for å være med i regjering. De tror fortsatt de kan få ja til noen av sine viktige saker. Derfor sa de ja til å fortsette sonderingene torsdag, skriver VG.

En anonym kilde har snakket til avisa Bergens Tidende om Venstre og KrF.

– Det er under 50 prosent sannsynlig at det blir en regjering med fire partier, sier kilden.

LES MER HER: Jeg har sovet litt dårlig

Både Venstre og KrF skal ha det vanskelig i sonderingene. De er ikke fornøyd med resultatet så langt. Foreløpig har de fått ja til to saker som mediene vet om: Det er å gi opphold til asylbarn som har vært lenge i landet. Og at staten ikke skal betale tidlig ultralyd for å sjekke etter sykdommer som Downs syndrom.

Selv om Venstre og KrF sier ja til å fortsette, er de ennå skeptisk, sier kilden.

– Viljen til å gjøre avtaler er ganske stor i Venstre. Men vi skal ha noen store seire på viktige områder. Ellers er det ikke verdt det, sa Venstres leder Trine Skei Grande onsdag kveld.

Hun sier at Venstre er opptatt av saker som klima, utdanning, fattige barn, næringsliv og gründere.

Flere i KrF skeptisk til å være i regjering med Frp. Det fikk Hareide høre da han snakket med partiets landsstyre onsdag ettermiddag, skriver avisa Aftenposten.

Sonderingene fortsetter klokka 11 torsdag.