Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Erna støtter strengere abortlov

Partiet Høyre snakker om å endre loven om abort. Noen i partiet er mot en endring. Men leder Erna Solberg sier at hun ønsker en strengere lov.

Abortloven bør bli strengere, mener en gruppe i partiet Høyre. Punktet om alvorlig sykdom hos fosteret bør endres. At babyen er alvorlig syk, skal ikke alene være en grunn for å få abort etter uke tolv. Det mener komiteen som arbeider med nytt program for partiet Høyre, skriver avisa Aftenposten.

Ikke alle i Høyre er enige. Partiets kvinnegruppe har sagt at de ønsker å fortsette med loven slik den er i dag. Men nå sier leder Erna Solberg at hun støtter forslaget.

– Jeg kan ikke være med i alle debatter som kommer på Høyres landsmøte. Det kan bli oppfattet som et press. Men dette er en mening partiet har hatt i tolv år. Jeg har snakket for dette før, sier Erna Solberg til avisa Dagbladet.

Partiet vil endre loven fordi de frykter at babyer velges bort. Høyre frykter at moderne teknologi gjør det lettere å velge bort fostere. Julie Brodtkorb er leder av Høyres kvinneforum og er uenig med Solberg. 

– Abortloven har fungert godt i snart 40 år. Den var en av de største seirene norske kvinner har hatt, sier Brodtkorb.
– Høyres kvinneforum ønsker ikke å stramme inn abortloven og kvinners mulighet til å ta egne valg, sier hun.

LES OGSÅ: Vil forby abort

Nestleder i Høyre er Bent Høie. Han leder arbeidet med nytt program for partiet. Høie sier at loven i dag føles diskriminerende for dem som har visse sykdommer. Det gjelder sykdommer som ville gitt grunn til abort.

– For det andre vil vi hindre en videre utvikling mot at vi får et sterkere sorterings-samfunn, sier han.