Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Et trygt skjul i 40 år

Hver måned får Oslo krisesenter 200 telefoner fra voksne som er utsatt for vold.

En anonym inngang i en bygård i Oslo. Her ligger Oslo krisesenter. Siden 1978 har de hjulpet voksne som har vært utsatt for vold. Onsdag markerte senteret 40-årsdagen.

Kong Harald var med på markeringen. Han og flere andre inviterte var på et seminar. Det handlet om både krisesenterets funksjon. Deltakerne fikk også vite mer om vold i nære relasjoner og forskning.

På senteret kan folk få et sted å bo midlertidig. Det gjelder for kvinner, menn og barn som har behov for beskyttelse. Senteret hjelper også med å snakke med de rette folkene. De som trenger det, kan få kontakt med politi og bistandsavokat. I saker med vold kan det være anmeldelser. Blir det rettssak, er det lurt med bistand.

Senteret har mange tilbud til folk som er utsatt for vold. Tilbudene er gratis.

Behovet for hjelp er stort. Hver måned får Oslo Krisesenter i snitt 200 henvendelser. De kommer fra voksne som har vært utsatt for vold.

Krisesenteret har også et tilbud om et sted å bo og oppfølging for folk som er ofre for menneskehandel. Det kan være kvinner som er tatt med til Norge for å selge seksuelle tjenester.

I et bokollektiv kan unge kvinner og menn få hjelp. Flere av dem er utsatt for vold som følge av brudd på det familien kaller ære. Noen har vært utsatt for ekstrem vold. Andre er giftet bort med tvang.

I løpet av et år bor i gjennomsnitt 350 kvinner, 15 menn og 300 barn på krisesenteret. I fjor var disse menneskene fra 65 ulike land, skriver nyhetsbyrået NTB.