Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Etiopiere vurderer kirkeasyl

Etiopiere som skal sendes ut av Norge, vurderer å gjemme seg i kirken. Det kan bli en lang konflikt, sier en talsmann for gruppa.

Mange etiopiere har fått nei til asyl i Norge. De som skal sendes tilbake til hjemlandet, vurderer å søke asyl i kirker. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi har tatt kontakt med flere kirker som åpner døra for oss, sier Girum Zeleke til NTB. Han er talsmann for gruppa med etiopiere.

Han representerer 340 etiopiere. De bor i forskjellige deler av Norge. Zeleke kom selv til Norge fra Etiopia som flyktning for over 20 år siden.

Mange har sagt at de støtter gruppa, ifølge Zeleke. Han sier at mange kommer til å hjelpe dem i denne saken.

I slutten av januar laget Norge en avtale med Etiopia. Den gjør det mulig å sende etiopiske asylsøkere tilbake til landet. Det er hvis de får nei på søknaden sin om asyl.

LES MER HER: Uenige med Stoltenberg om asylbarna

Etiopierne som ikke drar selv, kan sendes tilbake med tvang. Zeleke og hans gruppe mener det er imot norsk lov å sende folk til Etiopia med tvang. Gruppa har nå saksøkt justisminister Grete Faremo. Det har de gjort gjennom advokat Bent Endresen.

Departementet vil ikke vente med å sende ut folk imens.

LES MER HER: Snart sendes etiopiere hjem

– Det som venter dem i Etiopia, de er ofte umenneskelig. Det er dét saken handler om. I tillegg er det også et problem når familier splittes. Det gjelder spesielt når det også går ut over barn, sier advokat Bent Endresen til NTB.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er spesielt bekymret for de etiopiske barna. De sier at noen av barna har bodd i Norge i over seks år.