Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ett døgn med dramatikk på havet

Cruisepassasjerer jublet da skipet Viking Sky la til kai i Molde. Da hadde de vært gjennom et dramatisk døgn.

– We made it, ropte noen av passasjerene. (Vi klarte det!).

Cruiseskipet Viking Sky la til kai i Molde ved 16.20-tida søndag. Da var skrekkdøgnet for passasjerer og mannskap endelig over.

Viking Sky fikk problemer lørdag ettermiddag. Høye bølger og sterk vind skapte vanskelige forhold på sjøen. Skipet var på vei forbi Hustadvika. Da stoppet skipets motorer. Skipet drev mot land i den sterke sjøen. Det var 1.373 mennesker om bord. Skipet sendte ut nødmelding. De trengte hjelp.

Folk om bord har filmet hvordan det var både inne og ute på skipet. Møbler skled fra side til side. Takplater løsnet og traff folk i hodet. Noen steder skylte det vann over gulvene. Det var dramatisk. Alarmen gikk om bord. Det ble bestemt at passasjerene skulle evakueres. Men været var for dårlig til at livbåter kunne brukes. Isteden måtte folk hentes med helikopter.

Australske Sue og Greg Clyde Smith så for seg slutten. Vann fosset inn. De var numne av frykt.

– Vi var på det andre dekk da en stol knuste et vindu. Vannet fosset inn hver gang båten krenget i de voldsomme bølgene. Det forteller paret til avisa Romsdals Budstikke.

På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet. Farvannet var farlig grunt. Skipet var bare 100 meter fra å grunnstøte på et tidspunkt.

Mannskapet slapp ankrene. Ankrene fikk til slutt feste. Så ble det liv i en motor på skipet. Dermed var det mulig å holde skipet slik at det ikke skled lenger inn.

Imens fløy rednings-helikoptre over skipet. Redningsskip måtte snu. Omtrent 20 passasjerer ble evakuert i hvert helikopter. Personene ble heist opp én og en. Helikoptrene lagde en kø-ordning for å være mest mulig effektive. Aksjonen med helikoptrene varte i 19 timer. Aksjonen balanserte på kanten av hva de kunne klare, sa sjefen for 330-skvadronen på Sola. Det skriver kanalen NRK. De styrte helikoptrene.

Til sammen ble 470 passasjerer heist opp. De ble fraktet til Kristiansund. Der ventet frivillige og helsepersonell. De fleste ble passasjerene fraktet videre til hoteller. Noen hadde skader. De måtte på sykehus.

Lørdag kveld fikk mannskapet start på tre av fire motorer. Skipet hadde da omtrent 900 personer om bord. Det seilte så til Molde. Flere slepebåter hjalp til.

Passasjerer sto på dekk og vinket. Folk på kaia jublet. Skrekkdøgnet til havs på cruiseskipet endelig over.

Passasjerene roser måten de ble tatt vare på om bord

– Vi er blitt møtt med godhet, tålmodighet og gavmildhet. Situasjonen kunne ikke blitt taklet på en bedre måte når det først skjedde. Norge kunne ikke tatt bedre vare på oss, sier passasjer Cindy Biddinger fra USA til avisa Aftenposten.

I Molde ble passasjerene fraktet til et mottakssenter på Seilet hotell. Også og et kjøpesenter i byen ble holdt åpent for dem. Røde Kors' evakueringsstab var på plass. Dessuten folk fra den amerikanske, britiske og canadiske ambassaden.

På kaia møtte moldensere opp med norske flagg for å ta imot, skriver Romsdals Budstikke.

– Det har vært et tøft oppdrag. Det kunne gått veldig galt. Nå ser vi svært fornøyde passasjerer. Det er hyggelig at folk flagger med norske flagg. Det viser at de bryr seg, sier Torgeir Dahl til NRK. Han er ordfører i Molde.

Til sammen 25 personer fra skipet måtte få helsebehandling. 13 er fremdeles på sykehus. For én av pasientene er det alvorlig. Det sier helse-myndigheter i Møre og Romsdal, skriver nyhetsbyrået NTB.

Søndag kveld reiser de første passasjerene med fly til Oslo. Det er også satt opp et eget fly rett til London, skriver NRK.

Skipet skal undersøke for å finne ut hva som gikk galt.

Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger da det fikk store problemer med motorene.