Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få droppet bilen

Tirsdag er det Verdens bilfri dag. Men eksperimentet for å kutte bilkøene inn mot Oslo virket ikke helt.

Norges Automobil-Forbund (NAF) ville bli kvitt bilkøene inn mot Oslo. Derfor prøvde de tirsdag å få færre til å bruke bilen mellom Asker og Oslo. Målet var at minst 600 biler ikke skulle bli brukt. Folk skulle heller parkerer utenfor sentrum og ta buss eller tog.

– Mellom klokka 7 og 8.30 var tiden bilistene bruker mellom Drammen og Oslo halvert i forhold til en vanlig dag, sier Inger Elisabeth Sagedal til avisa Aftenposten. Hun jobber i NAF.

NAF kalte dette tidenes største trafikk-eksperiment. Men køene forsvant ikke helt.

Sagedal sto ved møbelkjeden IKEA på Slependen utenfor Oslo. Der kunne folk sette fra seg bilen på parkeringsplassen, og ta gratis busser til jobb. Det var ikke så veldig mange som brukte tilbudet. Men Sagedal sa at trafikken flyter bedre enn vanlig denne morgenen.

Sagedal sier også at det hjelper at mange bedrifter har bedt ansatte om å jobbe hjemmefra.

– Vi ser helt klart at det har skjedd noe. Det er mindre kø enn vanlig.

NAF samarbeider med Ruter, NSB, Telenor, IKEA og andre bedrifter om eksperimentet. Togselskapet NSB har satt opp 2.000 ekstra plasser på sine tog. Kollektiv-selskapet Ruter kjører flere busser på rute 251 inn til Oslo.

I den travleste rushtiden kjører rundt 3.000 biler i timen på E18 nær Oslo. Ifølge NAF koster køene inn til storbyene det norske samfunnet nesten 3 millioner kroner i minuttet. Og det er en sum som bare vil øke med årene.