Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få med elbil uten fordeler

Kjøper du elbil, sparer du penger på færre avgifter. Ikke like mange ville kjørt elbil uten disse fordelene.

Eiere av biler som går på strøm, slipper å betale moms og engangsavgift. Elbiler kan også kjøre i felt der bussene kjører. Slik unngår de køer. I tillegg slipper du å betale for parkering. Bare én av fire ville kjørt elbil uten disse fordelene ville. Det viser en spørreundersøkelse. Den er gjort av Norsk elbilforening. 74 prosent av elbil-eierne svarte dette.

Elbilen Tesla Model S koster cirka 460.000 kroner. Den ville kostet 400.000 kroner ekstra med engangsavgift og moms. Det viser elbil-prosjektet Grønnbil.

–Fordelene vi har for elbil er svært viktige for salget av elbiler. Uten disse ville de færreste valgt å bytte til elbil, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening.

Men fritaket for avgift er viktigere enn de andre fordelene. 22 prosent av elbileierne sier at de ville kjøpt bil med bensin eller diesel om de ikke fikk fritak fra avgifter. 28 prosent svarer at de ville kjøpt samme bilen brukt.

– Halvparten av elbil-kjøperne ville kjøpt forurensende biler i stedet for elbil uten fordelene. Med dagens politikk for elbil får vi byttet de forurensende bilene raskere. Vi selger mange flere elbiler sammenlignet med andre land. Norge inspirere andre, sier Bu.

48 prosent av de som har kjøpt elbil, sier at økonomi er den viktigste årsaken. Nesten èn av tre sier hovedårsaken var å spare miljøet.

Miljøstiftelsen Zero skjønner at økonomi er viktigere enn miljø for mange.

– Vi er ikke overrasket over undersøkelsen. Lignende undersøkelser er gjort med syklister i København. Det viser at folk ikke sykler for å være miljøvennlig. De sykler fordi det lønner seg og de sparer tid, sier Benjamin Myklebust i Zero til NTB. Han er teknologisk rådgiver.

Han sier at Norge har fordeler som virker. Deriblant økonomiske fordeler. Derfor er så populært i Norge sammenlignet med blant annet Sverige og Danmark.

– Elbiler er i utgangspunktet ikke miljøvennlige i kraft av seg selv. De er miljøvennlige fordi de erstatter biler som går på forurensende drivstoffer, sier han.