Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få stemmer kan avgjøre

Stemmer til Venstre og Kristelig Folkeparti kan avgjøre valget.

– Dette kommer til å bli en spennende kveld. Mer spennende enn vi hadde ønsket. Ubehagelig spennende, sa Knut Arild Hareide på valgvaken til Kristelig Folkeparti (KrF). Han leder partiet.

KrF har fått mindre støtte enn ventet. Rett før klokka 23 hadde partiet 4,3 prosent av stemmene. Det er et dårlig valg for KrF.

På samme tid hadde Venstre 4,2 prosent støtte. Begge partiene var over sperregrensa. Men faller de under, mister de mange plasser på Stortinget.

Høre og Fremskrittspartien gjør det likevel bra. De borgerlige har foreløpig 87 mandater på Stortinget. Det sikrer dem flertall. Men det skal lite til for å miste det. De rødgrønne partiene har 80 mandater så langt. Det viser oversikten fra Valgdirektoratet.

Arbeiderpartiet har 27, 5 prosents støtte. 6 prosent har stemt Sosialistisk Venstreparti. Rødt får 2,6 prosent støtte. Dermed får partiet sin første representant på Stortinget. Samtidig har Sp vunnet mange velgere, 10,3 prosent. Litt over 3 prosent stemte på Miljøpartiet de Grønne.

Det er for tidlig å si hva valgresultatet blir. Men Audun Lysbakken I SV mener partiet har gjort en god jobb.

– Vi er uansett hvordan dette ender en av valgets vinnere, sa Lysbakken.

Plassene til Stortinget fordeles etter regler. Sperregrensa kan være med å avgjøre valget. Det avhenger om partiene Venstre og KrF får nok stemmer. Da får de også flere plasser på Stortinget. Det sikrer flertall for V og KrF og partiene i regjering.

– Så er det veldig spennende. Fremskrittspartiet ser ut at gjøre et fantastisk valgresultat. Men det er lenge igjen av kvelden, sa Siv Jensen mandag kveld. Hun talte til Frp på kveldens valgvake.

Hun takket også Venstre og KrF for jobben de har gjort.

– De er en del av flertallet som har styrt. Jeg håper vi kan styre dette landet i fire nye år, for det fortjener landet, sa Jensen.

Vis bildetekst